Tabu
CULTUREHEALTHSlider

Bacteriile fac „striptease” pentru a păcăli antibioticele și supraviețuiesc astfel

Bacteriile au fost prinse „dezbrăcându-se” pentru a păcăli antibioticele și pentru a supraviețui, arată oamenii de știință.

Cercetătorii de la Universitatea Newcastle au filmat bacterii „dezbrăcându-se” și dându-și stratul exterior – sau peretele cellular jos pentru a scăpa de antibiotice. Antibioticele atacă pereții celulari, astfel încât oamenii de știință consideră că aceasta este o nouă formă de rezistență la medicamente și ar putea explica de ce unele infecții continuă să recidiveze.

Unele specii de bacterii au un perete celular construit din zaharuri și aminoacizi (blocurile de proteine). Acesta oferă bacteriei formă și protecție, dar este, de asemenea, un punct slab care poate fi exploatat de antibiotice. Primul antibiotic descoperit, penicilina, poate străpunge peretele celular și determină astfel un fel de explozie a bacteriilor.

Studiul recent, publicat în Nature Communications, a analizat bacteriile de la pacienții vârstnici cu infecții ale tractului urinar care continuau să reapară. Cercetătorii au observat că unele bacterii răspundeau la tratamentul cu antibiotice ieșind ușor din peretele lor celular pentru a scăpa de efectele medicamentului.

Pot ele să rămână în viață dacă nu mai au perete celular?

Ideea de bacterii existente în afara peretelui lor celular nu este nouă – ele sunt numite bacterii în formă de L. Cercetătorii spun însă că este prima dată când s-a demonstrat că bacteriile pot folosi acest truc pentru a supraviețui tratamentului cu antibiotice. “Este absolut fascinant, vedem ceva complet diferit de ce am văzut și știut până acum”, a declarat pentru BBC dr. Katarzyna Mickiewicz, cercetător la Universitatea Newcastle. Ea a adăugat: „Nu toate bacteriile supraviețuiesc, doar câteva, dar ele pot fi suficiente pentru a provoca infecții recurente”.

Bacteriile în formă de L, lipsite de perete celular ar trebui să fie distruse de sistemul imunitar al organismului, dar acest lucru s-ar putea să nu se întâmple la pacienții vârstnici sau la persoane cu anumite afecțiuni care, de asemenea, slăbesc apărarea organismului. Peretele celular se reformează ulterior odată ce antibioticul a dispărut. Bacteriile au multe trucuri în mânecă pentru a supraviețui, cum ar fi pomparea antibioticului în afara celulelor lor sau distrugerea substanței chimice care e periculoasă pentru integritatea lor.

ARTICOLE SIMILARE

Mască de gaze și pantofi decupați stil diavoliță – Jandarmeria are de unde alege

Dora Constantinovici

Cornelia Catanga a murit la 63 de ani. Artista suferea de Covid-19

Andreea Damian

George Burcea, decizie radicală după despărțirea de Andreea Bălan

Tabu Tabu

Netflix | Ce vedem nou în martie

Andreea Damian

Un câine super deștept își cumpără fursecuri cu o nouă formă de bani – frunzele

realitatea

O nouă veste dureroasă despre Bruce Willis. Boala lui a avansat, iar diagnosticul este altul, mai grav

Andreea Damian

Scrie un comentariu