La fel ca tendințele balletcore, cottagecore și cabincore, balmoralcore impune stil. Iată cu ce rămânem.
BALMORALCORE: CE ÎNSEAMNĂ ACEASTĂ TENDINȚĂ DE MODĂ?
Obișnuită să-și reîmprospătească în mod constant datele, modosfera nu ezită niciodată să se cufunde în marile clasice ale garderobei pentru a se reinventa. Dacă asistăm în mod regulat la repeșarea hainelor și accesoriilor din epoci trecute, este surprinzător să vedem că, odată unite, ele formează un trend fashion de nouă generație. La sfârșitul lui 2022, asistăm la reabilitarea progresivă a elementelor esențiale de modă ale stilului britanic. Supranumit „balmoralcore” de către editorii de modă.
STILUL BRITANIC ÎN CENTRUL ATENȚIEI PENTRU 2023
Bijuteria reginei Elisabeta a II-a, Castelul Balmoral, care se află în Parcul Național Cairngorms, inspiră și fascinează. Mărginit de păduri și terenuri agricole scoțiene, acest loc istoric amintește de dressingul familiei regale britanice, dar și de stilul britanic în ansamblu.
CUM SĂ ADOPTĂM ACEASTĂ TENDINȚĂ DE MODĂ BRITANICĂ ÎN 2022?
În timp ce întreaga lume se grăbește să adopte cele mai recente tendințe de modă, puțini dintre ei își cunosc cu adevărat originile. Ce cuprinde tendința balmoralcore? Toate piesele tradiționale din Marea Britanie care rimează cu cabană și înapoi la elemente de bază.
ACESTE HAINE TRADIȚIONALE ENGLEZEȘTI CARE INSPIRĂ STILUL BRITANIC
Lista este lungă. De la jacheta matlasată la trenci, trecând pe lângă blazerul cu dungi, modelele Prince of Wales și Houndstooth, dar și cardiganul și cizmele de călărie… Iată un rezumat a ceea ce sintetizează această nouă tendință de modă care nu datează de ieri.
Motivul Prince of Wales
Vedeta imprimeurilor, motivul Prince of Wales întruchipează însăși eleganța stilului englezesc. Este o țesătură făcută inițial din lână cardată, care a fost inventată în secolul al XIX-lea de Lady Caroline Lamb, o contesă engleză care a trăit în Highlands din Scoția. În zilele noastre și la începutul anului 2023, fashionistele vor purta paltoane, jachete și fuste cu modelul Prince of Wales.
Motivul pied-de-poule
Distins de modelul pied-de-coq prin direcția liniilor sale, imprimeul pied-de-poule revine în iarna anului 2022. Apărând la începutul anilor 1880, se spune că această țesătură de tartan își are originea în Lowlands și a fost inițial destinat să îmbrace păstorii. Pentru a urmări mișcarea balmoralcore, este necesar să aveți cel puțin o ținută decorată cu acest imprimeu alb-negru.
Jacheta matlasată
Altfel numită „sacou matlasat” sau „ jachetă husky”, jacheta matlasată este vedeta garderobei engleze. Purtată de mai multe ori de Kate Middleton, această haină de exterior care și-a recăpătat atenția nu datează însă de ieri, ci de acum patru secole. Cu toate acestea, forma pe care o cunoaștem astăzi se datorează remasterizării lui Steve Guylas în 1965 care, odată încheiat războiul, a vândut acest tip de jachetă vânătorilor și pescarilor. O geacă aprobată de Regina Elisabeta a II-a care a purtat-o în mod regulat și mai ales la Balmoral.
Cardiganul
Rezervat inițial pescarilor englezi, cardiganul a fost totuși inventat la mijlocul secolului al XIX-lea… De un anume James Thomas Brudenell, conte de Cardigan și general-locotenent al Imperiului Britanic, care a devenit un erou de război după ce a câștigat bătălia de la Balaklava în 1854. În zilele noastre, cardiganul se dovedește victorios pe măsură ce continuă să integreze cartea de tendințe de modă 2022.
Trenciul
Pe toate fronturile și mai ales pe rândurile din față, trenciul întruchipează chicul englezesc. Inventat în 1914 de Thomas Burberry ca ținută pentru ofițerii armatei britanice, acest „trench coat” a fost ulterior remodelat pentru vânzare în magazinele de îmbrăcăminte. O haină lungă care își păstrează locul ca obiect de modă esențial și căruia îi aducem un omagiu.
Blazer
Ce este mai la modă decât un costum de damă? Însăși esența stilului britanic, jacheta care o compune este un atu vestimentar cert. Originea sa s-ar întoarce la mai multe teorii diferite.
Primul sugerează că blazerul a fost inspirat de jachetele sport viu colorate, care au fost purtate de echipa de navigație de la St John’s College, Cambridge în anii 1820.
Al doilea ar sugera că blazerul și-ar fi făcut debutul în 1837, anul în care regina Victoria s-ar fi îmbarcat pe HMS Blazer. O ocazie de onoare pentru căpitanul navei, care ar fi impus echipajului său purtarea unui sacou dublu bleumarin, cu nasturi de aramă a Marinei Regale.
Al treilea s-ar referi la termenul englezesc „blazes” care înseamnă „a flacăra” și ar aduce un omagiu jachetelor purtate de membrii Clubului de bărci Lady Margaret din Cambridge, precum și la culoarea roșie a hainelor lor, care le-ar aminti de flăcări.