Merele conțin numeroase vitamine, proteine și nutrienți necesari funcționării corecte a organismului, precum fibre și vitamina C. Un măr consumat zilnic poate îmbunătăți sănătatea și poate regenera întreg organismul.
Merele conțin o substanță numită pectină, o fibră solubilă ce ajută la scăderea nivelului colesterolului „rău”. În plus, aceasta scade riscul de apariție a aterosclerozei și a bolilor cardiovasculare.
Previn boala Alzheimer și boala Parkinson
Merele conțin și quercetina, un antioxidant ce protejează celulele creierului și previne degenerarea acestora. În plus, antioxidanții împiedică apariția bolii Parkinson, boală degenerativă ce survine în urma distrugerii lente și progresive a neuronilor.
Scad riscul de apariție a diabetului
Fitonutrienții și antioxidanții conținuți de mere pot regla nivelul zahărului din sânge, prevenind apariția diabetului. Acestea, pe lângă conținutul mic de zahăr, au în componență și polifenoli ce scad absorbția glucozei.
Merele protejează împotriva cancerului de colon
Merele conțin o cantitate mare de fibre, ce sunt fermentate la nivelul colonului. Acest proces luptă împotriva formării celulelor canceroase.
Întăresc sistemul imunitar
Merele sunt bogate în vitamina C, care întărește sistemul imunitar. Este indicat să consumi cel puțin un măr pe zi pentru a beneficia de această vitamină la nivelul dozei zilnice recomandate.
Întineresc pielea
Colagenul și elastina conținute de mere sunt necesare unei pieli frumoase și întinerite. Consumul de mere crude crește nivelul de antioxidanți din organism și previne distrugerea celulelor și a țesuturilor.
Merele protejează inima
Consumate ca atare, dar și sub formă de suc, merele încetinesc procesele de oxidare ce duc la apariția bolilor de inimă. Acesta este unul dintre cele mai mari beneficii ale merelor, având o importanță semnificativă pentru sănătate. De asemenea, conținutul crescut de potasiu al merelor ajută la menținerea valorilor normale ale tensiunii arteriale. O tensiune a sângelui situată între valorile normale înseamnă un risc scăzut de accident vascular cerebral.
Mențin sănătatea orală
Persoanele care consumă mere în mod regulat beneficiază de o dantura sănătoasă. Pentru a avea parte de cea mai mare cantitate de antioxidanți conținuți de mere, nu trebuie să îndepărtezi coaja, ci să o consumi.
Reduc riscul de apariție a astmului
Fitochimicalele conținute de mere, precum flavonoizii și acidul fenolic, ameliorează inflamația de la nivelul căilor aeriene și, astfel, reduc apariția astmului bronșic.
Întăresc oasele
Mai multe studii au arătat că florizina, un flavonoid întâlnit în special în coaja de măr, poate proteja femeile aflate la menopauză de osteoporoză. Mai mult, merele pot crește și densitatea osoasă, întărind oasele.
Merele ajută la menținerea siluetei
Antioxidanții și pectina regăsiți în merele proaspete te pot ajuta să scapi de kilogramele nedorite. Polifenolii reglează metabolismul grăsimilor în cazul persoanelor supraponderale.
Previn apariția pietrelor biliare
Merele sunt bogate în acid malic, acid organic slab, ce se găsește din abundență în sucurile multor plante, dar în mod special în fructe de pădure, mere și în struguri. Acidul malic poate preveni apariția pietrelor la nivelul vezicii biliare.