Festivalul Anim’est prezintă integral filmografia argentinianului Juan Pablo Zaramella, chiar în prezența acestuia. Absolvent al Institutului de Artă Cinematografică din Avellaneda și devenit regizor de filme de animație lucrând la spoturi publicitare, Zaramella a debutat ca ilustrator și grafician la publicația Clarin iar lucrările sale au fost premiate de către Society of New Designs. Câștigător al Premiului Publicului la Anim’est 2007 pentru cel mai recent scurtmetraj al său, Lapsus, Zaramella revine acum la București cu exemple din cariera sa de publicitar și cu toate scurtmetrajele pe care și-a pus semnătura. Autorul va face parte și din Juriul International Anim’est care va decide câștigătorii compețiilor de lung și scurt metraj.
John Dilworth revine la București în cadrul Anim’est. Celebrul creator al lui Courage the Cowardly Dog va prezenta la cinema Scala, duminică, 5 octombrie, ora 20:30, programul special: "The Dirdy Birdy: Eliberarea subconștientului prin animație”, în care va va oferi exemple din filmele sale create prin “automatism”. Nominalizat la Oscar în 1995 pentru scurtmetrajul „The Chicken from Outer Space”, Dilworth susține că rolul animației este cunoașterea profundă a sinelui, iar cunoașterea anormalității, care a născut multe creații animate, echivalează cu cunoașterea operei de artă. Filmele lui John Dilworth au fost expuse în muzee celebre precum Metropolitan Museum of Art, Museum of Modern Art și Guggenheim Museum din New York.
Invitatul special al Festivalului Internațional de Animație Anim’est din acest an va fi animatorul independent, de doua ori nominalizat la Oscar, Bill Plympton, care va prezenta in premiera publicului roman cel mai recent lungmetraj al sau, Idiots and Angels.
Născut în 1946 în Portland, Plympton a devenit unul dintre cele mai celebre nume din istoria animației odată cu prima nominalizare la Oscar (pentru cel mai bun film de animație, în 1988) a celebrului său scurtmetraj, Your Face (1987). Acesta a fost începutul unei cariere de succes și biletul de intrare în liga întâi a animatorilor lumii, unde s-a remarcat printr-un stil inconfundabil.
Înainte de a-și începe cariera de animator, Bill Plympton a lucrat ca ilustrator și a publicat în numeroase reviste: The New York Times, National Lampoon, Playboy, Rolling Stone, Vogue, The Village Voice și Vanity Fair.
În peste 30 de ani dedicați ilustrației și animației, el a realizat opt lungmetraje (dintre care șase de animație: The Tune, Mondo Plympton, I Married a Strange Person, Mutant Aliens, Hair High, Idiots and Angels), 32 de scurtmetraje, filme pentru televiziune, clipuri publicitare și videoclipuri pentru Madonna, Kanye West, Peter Himmelman sau Weird Al Yankovic.
În 2005, celebrul animator a fost nominalizat din nou la Oscar, de aceasta dată pentru scurtmetrajul Guard Dog. I-au urmat două sequeluri scurte, Guide Dog (2006) și Hot Dog (2007), acesta din urmă aflându-se în competiția internațională de scurtmetraje a celei de-a treia ediții Anim’est.