Biscotti cu ciocolata
Nu stiu altii cum sint insa eu, cind e zapada si ger afara – tinjesc dupa ceva dulce. O ciocolata fierbinte… cu biscotti. Prin urmare am cautat in inventarul meu de retete si m-am oprit asupra unei retete minunate, cea a bucatarului Emeril Lagasse, cu adaosurile proprii, pe care v-o impartasesc.
Ingrediente
2 cani faina (am folosit din cea integrala, ca sa aiba mai putini carbohidrati)
1/4 cana cacao
2 lingurite praf de copt
1 virf de cutit de sare
¼ ligurita de scortisoara
1 cana de alune feliate (eu am pus nuca prajita)
1 cana de cirese uscate (am pus visine din visinata)
3 oua mari
3/4 cana zahar
1 lingurita de esenta vanilie
1 ciocolata semi-amaruie rupta in bucati mari (am folosit circa 120 gr ciocolata menaj)
1 nuca de unt
1 lingurita ness café sau 2 linguri cafea filtru
Putina coaja de lamiie sau portocala rasa.
Preparare
Incalziti cuptorul la foc mic.
Amestecati toate ingredientele pudra intr-un castron: cacao si faina, praful de copt, sarea, scortisoara. Adaugati nuca, coaja de citrice si visinele din visinata.
Intr-un alt castron bateti ouale cu zaharul si vanilia. Turnati amestecul de prafuri in cel de oua si amestecati bine pina obtineti o coca.
Scoateti coca pe planseta sau masa din bucatarie si framintati-o de citeva ori. Dati-I o forma de “buturuga”, lunga si subtire, cab de vreo 10 cm grosime.
Puneti “buturuga” in tava captusita cu hirtie de copt si coaceti-o circa 30 minute, pina devine aurie si tare la pipait. Scoteti-o si lasati-o sa se usuce. Dupa ce s-a racit taiati-o longitudinal cu un cutit de piine, obtinind 4 fisii cam de 2,5 cm grosime. Pe acestea le taiati in felii individuale. Puneti feliile astfel obtinute – viitoarele biscotti- inapoi in tava captusita cu pergament si mai coaceti inca 12-14 minute.
Scoateti din cuptor, lasati din nou la uscat pina se racesc complet. Topiti intre timp ciocolata in baie de abur. Pentru un gust mai pronuntat de ciocolata, adaugati in ciocolata 1 ligura de ness café sau de cafea la filtru.
Inmuiati fiecare biscotti pe jumatate in ciocolata si asezati din nou pe hirtie de pergament pina cind ciocolata se intareste.
ADRIANA PARISSI este scriitor si gastronom.
Reteta dulce: BISCOTTI CU CIOCOLATA!