Acțiunea neortodoxă a Bisericii Ortodoxe din Rusia de a binecuvânta arsenalul de arme nucleare al lui Vladimir Putin e pe cale să se încheie.
Biserica Ortodoxă Rusă dezbate deocamdată dacă să pună capăt practicii surprinzătoare de binecuvântare a armelor de ucidere în masă, inclusiv a rachetelor nucleare. Preoții ruși stropesc în prezent cu apă sfințită rachetele nucleare, ca parte a unei tradiții de lungă durată, care prevede ca preoții ortodocși să binecuvânteze soldații și armele lor.
Totuși, această tradiție poate fi pe cale să se schimbe, unii preoți considerând că armele nucleare balistice intercontinentale aparțin unei categorii diferite de cea a armelor de foc individuale. Istoric vorbind armata rusă și biserica ortodoxă rusă s-au bucurat de o relație strânsă considerând conflictele militare ale țării drept forme de cruciade. Arsenalul nuclear chiar are propriul său sfânt, rămășițele sfântului Serafim au fost descoperite într-un oraș rus cu mai multe instalații nucleare.
Noua inițiativă de a opri binecuvântarea armelor nucleare se confruntă, în consecință, cu o puternică opoziție între membrii clerului. Înaltul preot ortodox rus Vsevolod Chaplin s-a referit chiar, la un moment dat, la armele de distrugere în masă ale țării spunând că sunt “îngeri pazitori”. Serviciul de știri religioase (RNS) l-a citat pe Vsevolod Chaplin odată spunând: “Numai armele nucleare pot proteja Rusia de subjugarea Occidentului”. Un alt preot, Dmitri Tsorionov, s-a despărțit de aspectele mai militare ale Bisericii Ortodoxe după ce a văzut că bărbații se înscriu de bună voie pentru a lupta în războaiele rusești “sub steagul lui Hristos”.El dorește acum să vadă o atitudine mai puțin amenințătoare în rândul clerului. El a spus RNS: “Nu a fost ceva neobișnuit până acum să vedem cum funcționarii bisericii flirtează deschis cu aceste idei toxice. Abia în urma susținerii acestor idei am realizat în cele din urmă ce înseamnă binecuvântarea pe care o oferim hardware-ului militar.”
Episcopul Savva Tutunov de la Patriarhia Moscovei a spus că ar fi mai potrivits să se binecuvânteze doar războinicul care își apără țara și propria lui armă – în loc de bombe. “Se poate vorbi despre binecuvântarea unui războinic care are datoria militară în apărarea patriei”, a spus Tutunov. “La sfârșitul ritualului corespunzător, arma personală este de asemenea binecuvântată – tocmai pentru că este legată de persoana individuală care primește binecuvântarea. Armele de distrugere în masă nu ar trebui să fie sfințite “, a spus el.
Propunerea de a pune capăt binecuvântărilor pentru armele de ucidere în masă nu a fost încă aprobată de Patriarhul Kirill de la Moscova, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse. Sistemele de arme de ucidere în masă, inclusiv rachetele balistice intercontinentale de tip Topol, sunt adesea binecuvântate de membrii clerului ortodox rus în timpul paradelor militare sau altor evenimente. Aceste binecuvântări sunt văzute ca o modalitate de protejare spirituală a țării. În 2007, armele nucleare ale Rusiei au fost sfințite într-o slujbă la Catedrala Salvatorului Christos din Moscova.