Luni, 17 ianuarie 2022, este Blue Monday, „lunea tristă” sau cea mai deprimantă zi a anului. Sărbătorile au trecut, afară e frig și mai sunt multe luni până la vară. Nu-i de mirare că cea mai tristă zi din an ne sperie pe toți.
Din 2005 încoace, cea de-a treia zi de luni din ianuarie este numită „Blue Monday” și este considerată cea mai tristă zi din an, pentru că mai mulți factori contribuie la o stare de deprimare. Anumite statistici au relevat că în această zi a anului multe persoane se simt mai triste sau mai puțin încrezătoare.
Potrivit unor cercetări, trecerea sărbătorilor de iarnă, cheltuielile din luna decembrie, vremea posomorâtă și perspectiva îndepărtată a unei vacanțe sunt doar câteva dintre motivele care contribuie la această stare depresivă. La acestea se adaugă și starea de incertitudine și anxietate generată de pandemia care a ajuns deja în al treilea an.
Cum s-a calculat cea mai tristă zi din an
Conceptul de Blue Monday îi aparține psihologului britanic Cliff Arnall. Arnall a conceput, de fapt, o „formulă” neștiințifică. A fost mai degrabă o ipoteză ludică, ce a luat în considerare o serie de factori care ar putea contribui la o stare de spirit scăzută. Formula s-ar reda cam așa:
[V + (D – s)] x TQ / M x Na, unde:
V = vremea
D = datorie
s = salariul lunar
T = timpul scurs de la Crăciun
Q = timpul scurs de când ne-am încălcat deja rezoluțiile de Anul Nou
M = nivel scăzut de motivație
Na = sentimentul că ar trebui să facem ceva
Aceste variabile arbitrare sunt considerate pe scară largă nu numai imposibil de cuantificat, ci și incompatibile.
În fiecare an, Blue Monday continuă să câștige din ce în ce mai multă popularitate pe rețelele sociale. Acum e cunoscută drept cea mai tristă zi din an.
Mulți oameni folosesc ziua pentru a reflecta asupra felului în care se simt și pentru a-și împărtăși gândurile. Unele companii o folosesc pentru a-și concentra campaniile de marketing, în special pe cele din industria fitness-ului. Se spune că sportul te poate ajuta să scapi mai repede de depresie.