Luni, 16 ianuarie, este Blue Monday, numele dat zilei de luni din a treia săptămână a lunii ianuarie, care este considerată a fi cea mai deprimantă zi a anului.
Cei mai mulți oameni experimentează în cea de-a treia luni din ianuarie sentimente profunde de tristețe, de neliniște și mai ales de anxietate. Mai exact, specialiștii au subliniat că organismul se resimte după consumul de alcool și dulciuri din luna decembrie. Mai mult decât atât, tristețea multora vine și din direcția conturilor din ce în ce mai goale după cheltuielile mari făcute de Crăciun și Revelion.
De asemenea, sentimentele greu de dus sunt completate de lumina naturală de care nu avem parte din cauza sezonului rece și a zilelor scurte. Concret, nivelul scăzut de vitamina D din organism influențează negativ starea de bine. Experții recomandă în ziua de Blue Monday să facă sport, să iasă la o plimbare sau să stea în compania oamenilor dragi care îi pot face să râdă copios.
Conceptul de ,,cea mai depresivă zi din an” îi aparține lui Cliff Arnall, psiholog și profesor la Universitatea din Cardiff. Poate puțini știu, dar numele de Blue Monday a apărut în anul 2005 și în cadrul unei companii de publicitate realizate de Sky Travel. Arnall a creat o formulă matematică mai apoi pentru a-și susține teoria.
Pentru a realiza formula, specialistul a luat în considerare aspecte precum: perioada de după Sărbători, obiectivele oamenilor din Anul Nou, vremea din lunile de iarnă, facturile la utilități care sunt mai crescute iarna sau motivația redusă a tuturor. Profesorul a stabilit astfel cauzele apariției depresiei sezoniere.
Formulă:
W – exprimă condițiile meteorologice
d -debitul (diferența între datoriile acumulate și capacitatea noastră de a plăti)
T – timpul scurs de la Crăciun
Q – timpul scurs de la începutul Anului Nou
M – nivel motivațional scăzut
Na – necesitatea de a acționa
D – salariul