Salopeta utilitară sau așa numitul boilersuit, care acoperă tot corpul, cu excepția capului, a palmelor și a labei piciorului, va face ravagii în 2019. Puteți să-i spuneți noul „power suit”, cu excepția faptului că acesta nu este potrivit pentru birou.
Boilersuit-ul este noua tendință a anului în modă. Termenul „boilersuit” se referă la salopeta cu mânecă lungă și pantaloni lungi, destinată persoanelor care lucrează în condiții periculoase, pentru a acoperi și feri o parte cât mai mare din corp. Nu este însă o piesă vestimentară nouă, fiind lansată pentru prima oară în anii ’70. Noile modele au aceleași linii inspirate de stilul retro, dar sunt ceva mai lejere și sunt realizate din materiale mai rezistente.
Ca multe tendinţe din acest sezon, salopetele au apărut pentru prima oară pe catwalk în prezentările pentru colecțiile de primăvară/vară. Stilurile diferă, binențeles. Jil Sander a propus boilersuit-ul din bumbac alb iar Armani din denim bleumarin. Giambattista Valli a lansat modelul foarte mare, diafan, în nuanțe de crem, în timp de Hermès a mizat pe roșu aprins. Le putem vedea și pe stradă – în varianta albastru spălăcit sau negru. Numai în această lună au apărut în revista Vogue și pe coperta publicației Hello Fashion, pe modelul Edie Campbell.
Creatorii de modă îți vor spune că nu e vorba doar despre un fashion statement. Este un act politico-gender-retro de rezistență: dincolo de sex și utilitate, este o mișcare, un simbol al persoanelor fără clasă. De la „siren suit” (folosit de piloți în al doilea război mondial) la salopeta utilizată de astăzi, efectul general este mult mai subversiv. Boilersuit-ul poate fi cea mai ciudată piesă vestimentară inventată vreodată, pentru că ascunde corpul purtătorului, al purtătoarei, în cazul de față, de ochii indiscreți ai celorlalți.
Inventată pentru muncitorii din industrie și pentru a șterge mâinile pline de ulei ale mecanicilor auto, salopeta a fost adoptată de industria modei într-un moment apocaliptic. În anii ’40, utilitatea înlocuia stilul. În Marea Britanie se lansa moda „utility” care trebuia să ajute economia țării pe timp de război.
Populația trebuia să poarte aceste „uniforme civile”, pentru că materiile prime (bumbac, lână, piele etc.) erau în cantități mici și trebuiau păstrate. Iar prețurile articolelor vestimentare (care erau în creștere) trebuiau să fie menținute, astfel încât civilii să își poată permite haine de o calitate rezonabilă. Așadar, iată cum războiul a decis că boilersuit-ul trebuie să fie unisex și purtat pretutindeni, atât de femei cât și de bărbați.
Nu este o coincidență faptul că boilersuit-ul a fost reinventat la mijlocul anilor ’70, din cauza Războiului Rece și a măsurilor de austeritate impuse de guvernul Statelor Unite. Era singurul mod în care puteai arăta ca David Bowie, Lou Reed sau New York Dolls. Apoi, boilersuitul a trecut ușor-ușor de la glam la punk. Pe măsură ce situația politică din SUA s-a înrăutățit, societatea a fost invadată de fenomenul punk-ului – în muzică, modă, politică, sex. Pentru multe femei, în special lesbiene, boilersuit-ul a reprezentat un statement, a însemnat sfârșitul patriarhatului și preluarea controlului în industria fashion.
Experții în stil îți recomandă să le porți cu slippers pentru zilele mai călduroare și cu botine cu toc gros odată cu instalarea vremii răcoroase. De asemenea, adaugă câteva detalii feminine (cercei, eșarfe) pentru a îndulci look-ul aspru. Cu siguranță boilersuitul merită un loc în garderoba ta!
1 comentariu