Bors ca-n Delta Dunarii, bors rusesc de pe Volga, bors ucrainean, bors bulgaresc, bors moldovenesc cu carne, bors cu fasole, bors cu manatarci …probabil, cele mai bune retete impotriva mahmurelii!
BORS UCRAINEAN
Ingrediente: 0,5 kg carne de porc cu os, 1 kg varza proaspata, 2 cepe, 4 cartofi, 2 sfecle rosii, 2 morcovi, 20-30 g slanina,100 g smantana, verdeata, sare, piper, foi de dafin.
Preparare: Respectand ritualul, carnea curatata si taiata bucati mici se pune la fiert la foc potolit, curatand-o de spuma ori de cate ori este nevoie. Cand carnea e aproape fiarta, se pun cartofii curatati si taiati in patru. Ceapa se caleste cu bucatele de slanina si cu sfecla taiata pai. Se amesteca, apoi, in fiertura, cu morcovul taiat cubulete. Se pune, in fine, varza tocata si foile de dafin, lasandu-se la foc potrivit vreo 10 minute, dupa care se adauga sare si piper dupa gust. La sfarsit, se pune verdeata si se ia de pe foc. Se serveste cu smantana. Daca, in smantana, s-a presarat putin ardei iute uscat frecat intre degete si maruntit, astfel, cat de cat, se obtine un bors picant, care poate, inclusiv, sa-ti desfunde nasul cand esti racit.