Oficiali brazilieni au anunțat că Guvernul va respinge ajutorul de 22 milioane de dolari promis de liderii marilor puteri ale lumii la summit-ul G7, desfășurat în orașul francez Biarritz.
Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat, luni, că banii vor fi dați imediat și ar putea fi cheltuiți pe avioane de combatere a incendiilor din pădurea amazoniană.
Brazilia nu a oferit un motiv pentru care refuză banii, transmite The Independent. Însă președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, l-a acuzat, de curând, pe Macron că a adoptat o mentalitate „colonialistă” la summit-ul G7. Șeful de personal al liderului brazilian, Onyx Lorenzoni, a declarat că „apreciem [oferta], dar poate că aceste resurse sunt mai bune pentru reîmpădurirea Europei”. Lorenzoni a mai spus că acest ajutor este o dovadă de ipocrizie după incendiul care a cuprins catedrala Notre-Dame din Paris, în luna aprilie a acestui an. „Macron nu poate evita nici măcar un incendiu previzibil într-o biserică de patrimoniu mondial. Ce intenționează să ne învețe pe noi sau țara noastră?”, a adăugat acesta.
Ministrul Mediului din Brazilia a salutat inițial oferta venită de la liderii G7, precum și un ajutor separat de 10 milioane de lire sterline venit de la Marea Britanie și 9 milioane de lire sterline din Canada. Și alte grupuri și-au oferit sprijinul. Earth Alliance, o nouă fundație de mediu susținută de actorul american Leonardo DiCaprio, s-a angajat să doneze 5 milioane de dolari, afirmând că Amazonia este una dintre „cele mai bune apărări” împotriva schimbărilor climatice.
Se pare că schimbarea de atitudine a avut loc după ce Bolsonaro s-a întâlnit cu miniștrii săi luni. Președintele brazilian, care a susținut anterior, fără dovezi, că ONG-urile ar fi putut declanșa incendiile într-o încercare de a discredita guvernul său, a sugerat că Occidentul încearcă să obțină acces la resursele naturale ale țării sale. „Ajută cineva pe cineva … fără să vrea ceva în schimb? Ce își doresc ei de acolo de atât de mult timp?”, a intrebat Bolsonaro.
Emmanuel Macron a spus că pădurea amazoniană, deși arde în Brazilia, este o problemă mondială, iar mesajul său către președintele Braziliei a fost: „Nu vă putem lăsa să distrugeți totul”. Suveranitatea Braziliei trebuie respectată, a spus el, dar lumea poate ajuta Brazilia să se refacă și să-și construiască economia „respectând echilibrul natural”.
Aproximativ 60% din pădurea Amazoniană se află în Brazilia; vasta pădure se întinde și în Bolivia, Columbia, Venezuela, Ecuador, Guyana Franceză, Guyana, Peru și Surinam.