În societatea românească modernă rata divorțului este de top pentru Uniunea Europeană, cu 1,53 divorțuri la mia de locuitori în 2003, și tot statisticile ne spun că numărul de bărbați care nu fac niciodată pasul căsătoriei este cu 20% mai mare decât cel al bărbaților care au fost sau sunt căsătoriți. De ce este burlăcia dezirabilă? – este o întrebare la care răspunsurile sociologilor, psihologilor, dar și economiștilor nu întârzie să apară.
Sociologii pretind că bărbații și femeile deopotrivă se îndreaptă spre o epocă a uniunilor consensuale, în care legea sau religia nu mai au un cuvânt de spus. Tendința, cum era de așteptat, este mai puternică în rândul bărbaților, deoarece valori actuale ‘masculine’, cum sunt mobilitatea socială, alternarea sau aglomerarea stilurilor de viață nu fac altceva decât să împiedice noțiunea de uniune asumată pe termen lung.
Mult mai complexe sunt răspunsurile psihologilor. Deși Asociația Psihologică Americană pretindea în 2006 că bărbații și femeile care trăiesc în cadrul unui mariaj sunt net mai sănătoși, psihologii sunt de părere că bărbații moderni suferă de o serie de plăgi care contravin ideii de căsătorie: ura de sine atinge deseori cote care fac conviețuirea cu cineva pe termen lung imposibilă, rolurile masculinității sunt într-o perpetuă modificare, numărul de modele de bărbați căsătoriți și fericiți din mediul fiecăruia scade considerabil, perioada în care se face curte este din ce în ce mai scurtă datorită acceptabilității sociale a arderii etapelor și nu în ultimul rând, bărbatul matur și modern este invitat de publicitate să trăiască o adolescență perpetuă.
Nici economiștii nu sunt mai prejos. Se pare că schimburile economice au atins nivelul de rapiditate și eficiență care ne permit să trăim și să ne consolidăm un mediu de viață bun sau foarte bun pe seama unui singur venit. Nu sunt de neglijat nici costurile juridice și costurile din pensii și împărțirea bunurilor deținute în cazul unui divorț, lucru care face ipoteza unei căsătorii și mai riscantă. Socrate spunea că în viață poți să alegi fie căsătoria, fie burlăcia și rezultatul va fi același: vei regreta. Argumentele de mai sus sunt dovada că regretele sunt încă împărțite în proporții egale, fapt care ar trebui să facă ambele decizii dezirabile.