Dacă prietenia proverbială dintre Ben Affleck și Matt Damon amuza la sfârșitul anilor 1990 cu dovezile de afecțiune la limita dintre fratern și amoros, relațiile dintre bărbații heterosexuali care nu se tem să își arate afecțiunea unul față de celălalt nu mai sunt prezențe insulare în experiența showbizului contemporan. Înainte rezervate succesurilor echipei favorite de fotbal și rar ocaziilor de familie, îmbrățișările și chiar și săruturile între bărbați heterosexuali intră într-un nou teritoriu, cel al bromance.
Bromance (în engleză, din brother și romance) este termenul folosit pentru a descrie aceste relații între bărbați, care, chiar dacă nu se bazează pe sex, se alimentează din timp petrecut împreună, activități precum socializarea, pescuitul, sporturile sau chiar și vizionarea în doi a programelor TV preferate și în care bărbații nu se sfiesc să își arate afecțiunea și nu își reprimă intimitățile. Un echivalent de gen masculine al feministelor, bărbații amatori de bromance sunt emancipați, siguri pe masculinitatea lor și pe orientarea lor sexuală și se bucură de relații similare căsniciilor fără sex cu parteneri de același sex. În plus, chiar dacă percepția generală poate fi că vorbim de relații gay, bărbații respectivi sunt cât se poate de deschiși la relații cu femei și mai mult, relațiile lor de ‘frați de cruce’ pot coexista cu relațiile lor perfecte cu femei.
Prototipul acestui tip de relație între bărbați poate merge până în Antichitate, dar din epoca modernă primul exemplu deplin ne este oferit de nimeni alții decât Sherlock Holmes și Dr. Watson, a căror prietenie, coabitare și relație deloc distantă a înflăcărat în epoca studiilor gay clandestine multe minți, care i-au făcut pionieri ai relațiilor gay criptice. Vorbind de personaje fictive, nu avem aceleași dovezi pe care le putem avea când vorbim de prietenii apropiați ai lui Ricky Martin dinaintea comingout-ului său, de prietenia dintre George Clooney și Brad Pitt sau dintre Tom Cruise și David Beckham, care au fost toate în vizorul presei de scandal și care au inspirit până și seriale TV: un exemplu ar fi episodul ‘Tears of a Clooney’ din ‘American Dad’ care se joacă amuzant și creativ cu prieteniile masculine ale lui Clooney.
Rețeta bromance-urilor s-a dovedit un ingredient activ și util în seriale, ‘House M.D.’, ‘Friends’, ‘Scrubs’ sau ‘Drake & Josh’ fiind numai câteva exemple de seriale care iau bromance-ul în serios în textura vieților sociale complicate ale personajelor. Dacă publicului feminin relațiile de acest tip i se par salutare datorită sensibilizării vădite a bărbaților și reducerii atitudinilor macho, nici publicul gay nu se arată dezinteresat de astfel de relații fictive sau din viața reală: ele promovează relații între persoane de același sex, se bazează pe afecțiune și astfel reduc riscul discriminărilor.
Joey și Chandler din ‘Friends’, Fraiser și Niles din ‘Fraiser’, Gregory House și James Wilson din ‘House M.D.’ au testat limitele acestor prietenii de pe ecran favorizând atitudinile deschise, acceptarea diversității relațiilor umane și efectul lor de reducere a discriminării a făcut chiar și obiectul studiilor academice.