În timpul zilei, când ne cuprinde oboseala, apreciem cafeaua pentru efectele sale revigorante. Dar acțiunea sa stimulatoare ne poate perturba somnul. După ce oră se dovedește contraproductiv consumul unei cafele?
Ce bucurie imensă simți atunci când bei o ceașcă mare de cafea dimineața când te trezești pentru a începe ziua! În jurul prânzului, îți mai torni una, doar pentru a-ți limpezi minte. După-amiază, dai din nou fuga la espressor pentru a-ți ajuta digestia. Uneori, pe final de program îți spui că ar mai merge o ceașcă de cafea doar pentru a aborda seara cu dinamism. Și, iată, doza de cofeină din sângele nostru continuă să crească, punându-ne într-o stare de excitare de durată, care ne afectează somnul.
Dar cum funcționează acțiunea stimulatoare a cofeinei? Pe tot parcursul zilei, pe măsură ce organismul consumă energie, producția de adenozină crește: această substanță blochează zonele creierului care promovează starea de veghe și le activează pe cele care facilitează somnul. Cofeina are ca efect reducerea numărului de receptori disponibili pentru adenozină. Acesta este efectul dorit atunci când beți un espresso: să vă simțiți mai vigilenți, mai puțin obosiți, să vă reînnoiți cu dinamism.
Întrebarea este cât timp rămâne eficient acest efect interesant. Pentru că, odată culcat, riscul este că ne împiedică să adormim și/sau să ne tulbure calitatea somnului. Potrivit neurologului Verena Senn, citat de Femme Actuelle, nu există un răspuns unic, consecințele cofeinei variază foarte mult de la corp la corp. „Efectele și durata lor depind atât de o varietate de factori exogeni, cât și de factori endogeni. În timp ce pentru unii consumul de cofeină după-amiaza poate duce la un somn tulburat noaptea, alții o pot consuma chiar și după cină, fără a întâmpina cea mai mică problemă cu somnul.” , spune specialistul. Cel mai bine este deci să te bazezi pe propria ta experiență: observă efectele cafelei asupra somnului și adaptează-ți consumul la corpul tău.