„Intrați și plângeți”, le spune un semn vizitatorilor. „Și eu am anxietate”, strălucește un alt anunț în roz. Într-un colț sunt telefoane cu numele unor persoane pe care le poți suna atunci când te simți deprimat, inclusiv un psiholog.
Bine ați venit la La Lloreria, sau Camera Plângerii. Oricine poate veni la acest proiect, găzduit într-o clădire din centrul Madridului, care își propune să elimine stigmatul din societate legat de sănătatea mintală, de plâns și de căutarea de ajutor.
„Este o idee cu adevărat excelentă de a vizualiza problema sănătății mintale. Plânsul este stigmatizat în Spania, ca și în multe alte țări”, a declarat Jon Nelssom, un student suedez care locuiește în capitala spaniolă.
În urmă cu o săptămână, premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat separat o campanie de sănătate mintală în valoare de 100 de milioane de euro (116 milioane de dolari), care va include servicii precum o linie telefonică de ajutor pentru sinucideri, disponibilă 24 de ore din 24.
„Nu este un tabu, este o problemă de sănătate publică despre care trebuie să vorbim, să o facem vizibilă și să acționăm în consecință”, a spus el despre bolile mintale în momentul în care a lansat planul la 10 octombrie, Ziua mondială a sănătății mintale.
În 2019, 3.671 de persoane au murit din cauza sinuciderii în Spania, a doua cea mai frecventă cauză de deces după cauzele naturale. Unul din 10 adolescenți a fost diagnosticat cu o problemă de sănătate mintală, în timp ce 5,8% din totalul populației suferă de anxietate, potrivit datelor guvernamentale, potrivit Reuters.