Recenta dublă mastectomie a Angelinei Jolie, diagnosticată ca purtătoare a genei BRCA1 mutante, care favorizează apariţia cancerului, a stârnit un nou val de awareness, legat de importanţa consultului periodic. Pentru femei. Şi de importanţa diverselor teste. Pentru femei. S-a vorbit despre celebrităţi care au suferit la rândul lor mastectomii. Cum ar fi Sharon Osbourne, Christina Applegate (pe care o ştiţi din serialul Familia Bundy) sau Kathy Bates. Despre vedete care au învins în lupta cu cancerul mamar. Cum ar fi Olivia Newton John, Cynthia Nixon, Kylie Minogue, Shirley Temple sau Sheryl Crow. Despre personalităţi care au murit de cancer mamar. Ca Ingrid Bergman, Kay Francis, Norma Crane, Bette Davis, Lhasa de Sela şi… Bill McGhee (actor de culoare născut în 1930).
Ei, bine,da, cancerul mamar poate apărea şi la bărbaţi. Procentul este, desigur, mult mai mic decât în cazul femeilor. Conform American Cancer Society, proporţia de bărbaţi suferinzi de cancer vs. femei afectate de aceeaşi boală este de 1:100. În jur de 2000 de cazuri sunt diagnosticate anual în Statele Unite – cifră care sună oripilant în sine. Iar mortalitatea e mai mare, pentru că nimeni nu se gândeşte să prevină sau să trateze o boală pe care nu e conştient c-o poate avea. Pentru că şi bărbaţii au o anumită cantitate de ţesut mamar, chiar dacă ea nu se dezvoltă în adolescenţă. Cauzele cancerului mamar sunt destul de apropiate de acelea ale femeilor: moştenire genetică defectuoasă, dezechilibre hormonale, expunere la radiaţii sau… exces de alcool. Deşi, dacă asta ar fi realmente de cauză, sate întregi de români ar fi acum golite de locuitori.
Ca şi în cazul femeilor, cel mai frecvent întâlnit e carcinomul ductal invaziv. Pe româneşte, tumoarea se formează pe un canal ductal al ţesutului mamar, şi, după cum sugerează şi adjectivul „invaziv”, se răspândeşte în ţesuturile sănătoase din jur, apoi prin sistemul limfatic şi vasele de sânge, mai ceva decât o mână de români plecaţi la furat în Europa.
Diagnosticarea se face, aţi ghicit, ca şi în cazul femeilor. Stabilirea existenţei nodulilor în zonă, prin autoexaminare periodică, ultrasunete, mamografie, biopsie. Pentru prevenire, puteţi face ca Angelina Jolie: testaţi-vă să vedeţi dacă aveţi mutaţii ale genelor BRCA1 şi BRCA2. Dacă le aveţi, decideţi singuri ce e de făcut.
Printre supravieţuitorii celebri ai cancerului mamar, site-ul cancer-survivors.org îi citează pe:
Edward Brooke, politician american
Încă din 2000, bărbatul mărturisea că simte un uşor disconfort în piept. O stare care apărea şi dispărea. A presupus că-şi forţase un muşchi şi a ignorat povestea. Apoi, în septembrie 2002, s-a trezit cu o durere intensă în partea dreaptă. Soţia lui i-a pipăit pieptul, după metoda pe care femeile o ştiu – o ştiţi, da?? – şi a detectat un nodul sub sfârcul drept. A insistat, alarmată, să-l ducă la medic. „Pentru prima oară în viaţă, un doctor mi-a pipăit sânii”.Mamografia a fost revelatorie.
Peter Criss, bateristul trupei KISS
În 2008, în timp ce se antrena la sală, tipul care odinioară purtase vestitul machiaj alb-negru în timp ce dăduse cu sete în tobe a constatat că îi apăruse o umflătură pe dreapta. A bănuit că e ceva în neregulă: n-a ezitat, s-a dus direct la medic, care i-a identificat carcinomul şi l-a îndepărtat. Cancerul n-a revenit. În schimb, Criss, care a devenit, ca toţi marii păcătoşi,un catolic fervent la bătrâneţe, face turnee prin ţară să-i educe pe bărbaţi în privinţa diagnosticării din timp şi asumării ideii de cancer mamar. Deşi, pe principiul teoriei lui Michael Douglas cu sexul oral şi cancerul, mă întreb ce tip de sex a oferit Criss nenumăratelor sale groupies.
Richard Roundtree, actor şi fost fotomodel american
În timp ce filma în Costa Rica, în 1993, actorul, cunoscut pentru filmul Shaft (1971) a simţit o umflătură bizară în zona pieptului. S-a întors în Los Angeles, s-a dus la medic şi a aflat: are cancer mamar. El, un bărbat. A apelat la soluţia mastectomiei duble, de la stern şi până la subsuoară. Apoi, au urmat şase luni de chemoterapie agonizantă. Timp de mai mulţi ani după tratament, şi-a ascuns bizara boală, de teamă să nu fie marginalizat şi evitat de regizori. Apoi,într-o zi, a izbucnit, exact la un eveniment caritabil, o strângere de fonduri pentru victimele cancerului mamar. A povestit tot. Şi de atunci, spune el, multe femei îi strâng mâna, fericite că exemplul lui i-a convins pe soţii şi fiii lor să se ducă la doctor.
George Lucas
Legendarul creator al francizei StarWars şi al aventurierului Indiana Jones ar fi suferit şi el de cancer mamar, iar acest lucru l-a determinat să se retragă pe neaşteptate din industrie. George n-a discutat niciodată public acest subiect. Dar din acea perioadă donează sume impresionante în beneficiul diverselor organizaţii implicate fie în cercetare, fie în îngrijirea celor care suferă de cancer.
1 comentariu