Există două tipuri de test de sarcină: de sânge și de urină. Îți vom spune cum funcționează și când este mai convenabil să îl faci pe fiecare, astfel încât să îl poți alege pe cel care ți se potrivește cel mai bine.
Una dintre cele mai frecvente întrebări adresate de femei atunci când au îndoieli dacă sunt însărcinate este modul de a face testul de sarcină pentru a obține un rezultat de încredere.
Există două tipuri de test de sarcină: de sânge și de urină. În ambele se detectează prezența hormonului gonadotropină corionică umană, cunoscut și sub numele de hormonul sarcinii, care este produs după implantarea embrionului.
În principiu, acest hormon poate fi găsit în urină numai dacă ești gravidă, deoarece este produs atunci când unul dintre ouăle tale a fost fertilizat și se implantează în interiorul uterului.
În articolul acesta îți vom spune cum funcționează și când este mai convenabil să efectuezi fiecare dintre teste, astfel încât să îl poți alege pe cel care ți se potrivește cel mai bine.
Test de sânge
Acest test de sarcină se efectuează într-un laborator și este foarte precis. Există două tipuri: testul calitativ, care dă un rezultat în termeni de „ești gravidă sau nu ești gravidă” și testul cantitativ, care măsoasă hormonul sarcinii prezent în organism și nu numai că avertizează dacă există o sarcină, ci poate determina și vârsta fătului și diagnostica dacă procesul este normal sau nu.
Pentru a face acest test este recomandat să aștepți o perioadă de 7 până la 9 zile după ziua corespunzătoare ovulației, pentru a avea un rezultat mai precis.
Dar ce este exact ovulația și de unde știi când apare? Este perioada cea mai fertilă a unei femei din ciclul menstrual și apare atunci când oul este gata să fie fertilizat. În funcție de durata perioadei menstruale, perioada fertilă și zilele de ovulație pot fi determinate. Ovulația are loc, în general, la 14 zile după prima zi a menstruației, dar din moment ce toate femeile sunt diferite, cel mai sigur lucru de știut este să îți consulți ginecologul la următoarea vizită. În prezent, există, de asemenea, mai multe aplicații care te ajută să o calculezi și să îți urmărești ciclul menstrual.
Test de urină
Acest test se poate face acasă sau în laborator. Aici este măsurat hormonul sarcinii prezent în organism și, pe baza acestuia, există un rezultat pozitiv sau negativ.
Diferența dintre acest test de sarcină și testul de sânge este timpul de așteptare pentru a afla rezultatul, precum și existența unei marje de eroare mai mari.
Pentru a face acest test de sarcină în mod corespunzător, este important să alegi ziua în care să-l efectuezi, deoarece hormonul sarcinii este detectat în urină la cincisprezece zile de la concepție și nu înainte. Adică dacă efectuăm testul înainte de data estimată, este probabil ca testul să fie un fals negativ. Acesta este motivul pentru care majoritatea medicilor recomandă să aștepți până în prima zi a menstruației întârziate sau la două săptămâni după concepție, înainte de a face un test de sarcină de urină.
O altă întrebare frecventă este dacă există vreun moment special în timpul zilei în care testul este cel mai eficient. Majoritatea producătorilor recomandă utilizarea primei urine dimineața, deoarece este mai concentrată. Cu toate acestea, dacă a trecut suficient timp, testul îți va da pozitiv în orice moment al zilei.
Este important să citești instrucțiunile de testare în cazul în care faci testul la domiciliu, deoarece unele mărci sunt mai sensibile decât altele și necesită timpi de așteptare diferiți.
Cum să știi dacă ești gravidă: simptome
Dacă ai întreținut relații sexuale fără a utiliza nicio metodă contraceptivă și ai unul sau mai multe dintre următoarele simptome, îți sugerăm să faci un test de sarcină:
- Întârziere a menstruației
- Greață și vărsături
- Nevoie frecventă de a urina
- Sângerări vaginale ușoare între menstruații
- Tensiune și durere în sâni
- Aversiune la unele mirosuri și gusturi pe care le-ai tolerat anterior sau pofte pentru anumite alimente
- Oboseală și somnolență