In ciuda faptului ca multi dintre romani aleg sa isi petreaca vacantele peste hotare, tara noastra este una dintre cele mai interesante si variate destinatii de calatorie. De ce interesanta? Pentru ca Romania pastreaza traditiile de acum cateva sute de ani si respecta obiceiuri de care turistii, cu siguranta, se vor mira, in ciuda faptului ca este o tara relativ evoluata din punct de vedere social. De ce variata? Raspunsul este unul simplu: in Romania avem si munte, si mare, si podisuri, si campii, avem locuri in care te poti distra pana ramai fara energie, dar si locuri cu iz istoric in care poti medita asupra trecutului.
Astazi am ales sa discutam despre unul dintre cele mai cunoscute orase ale Romaniei, Arad. Orasul este resedinta scaunului Arhiepiscopal al Aradului si este caracterizat atat de industria transporturilor feroviare, cat si rutiere.
Daaaaar, sa lasam aceste detalii si sa trecem la lucruri mai interesante. Fiind un oras atat de frumos, Aradul detine nenumarate locuri incantatoare, pe care ati face bine sa nu le ratati, daca sunteti in trecere prin acest oras.
Cladirile Aradului
Daca sunteti pasionati de arhitectura sau vreti sa va simtiti ca intr-un basm, Aradul va ofera aceasta sansa, caci detine numeroase palate construite in diverse stiluri arhitecturale.
Merita sa vedeti macar cateva dintre aceste cladiri, precum: Palatul Neuman (stil eclectic), Palatul Bancii Nationale (stil neoclasic) sau Palatul Kohn (stil sucesiune). Daca nu va plac cu niciun chip palatele, ei bine, nicio problema! In Arad puteti merge si la Casa cu Lacat, la Cazinoul Aradean, care include o frumoasa gradina, iar in trecut detinea si un pationoar sau la Turnul de Apa, care acum este folosit pe post de restaurant. Un alt punct turistic important il reprezinta Cetatea Aradului, care a fost construita sub forma unei stele in sase colturi si unde au fost inchisi chiar Horea, Closca si Crisan.
Lacasele de cult joaca, de asemenea, un rol important. Daca ajungeti in Arad, va puteti gasi cateva momente de liniste in Biserica „Sfantul Anton de Padova”, care adaposteste o copie a sculpturii Pieta, lucrarea lui Michelangelo, sau in Biserica Rosie ale care clopote au fost preluate de catre comunisti pentru a face din ele proiectile. Chiar daca nu sunteti foarte credinciosi, bisericile ascund povesti interesante si merita vizitate!
Locuri mai… „intunecate”
Dar sa lasam palatele si povestile de adormit copiii in spate si sa discutam despre ceva mai…racoros. In Arad puteti merge sa vizitati si pesteri unice in tara. Pestera Liliecilor reprezinta un obiectiv turistic important din judetul Arad de unde izvoraste si un parau, iar Pestera Cristalelor este unica in Romania datorita faptului ca este formata din calcar negru. Aici au fost descoperite urme ale ursului de pestera, specie care exista in urma cu 20.000 de ani, in perioada erei glaciare.
O activitate relaxanta si amuzanta mai ales pentru copii, dar si pentru adulti, este plimbare cu trenuletul pe care o puteti face in Arad. Trenuletul circula pe strazile cele mai importante ale orasului si in zone in care se afle atractiile turstice in fiecare week-end incepand cu ora 12 pana la ora 19. Ce ziceti, ati lasa masina cateva ore pentru a da o tura cu trenuletul?
Festivaluri
Daca aveti noroc, trecand prin Arad puteti lua parte si la unul din numeroasele festivaluri ce au loc de-a lungul anului, precum: Festivalul International de Teatru Clasic, Festivalul de muzica americana si jazz, daca visati sa traiti visul american sau Festivalul Vinului, daca sunteti prieten cu zeul Bachus.
Personalitati importante
Printre personalitati remarcabile nascute in Arad se numara scriitorii Ioan Slavici si Moise Nicoara, dar si gimnasta olimpica Emilia Eberle si pictorul Mihai Pacurar.
Asadar, Arad este un oras in care nu va veti plictisi, caci ofera o multitudine de lucruri pe care le puteti face si detine multe locuri in care va puteti gasi linistea, distra sau admira cladiri impunatoare.
Vezi si:
https://www.tabu.ro/cand-spun-premiere-ma-gandesc-la-timisoara/
https://www.tabu.ro/top-10-cele-mai-spectaculoase-hoteluri-din-lume/
https://www.tabu.ro/cand-spun-grandoare-si-distractie-ma-gandesc-la-cluj/