Terapia prin hipnoză sau hipnoterapia ne poate fi de ajutor în această perioadă, mai ales că se poate face și de la distanță.
Când auzim de hipnoză cel mai probabil imaginația ne duce către spectacolele de auzament, unde diferiți voluntari distrează publicul, ei fiind sub efectul hipnotic al magicianului. Dar hipnoza terapeutică este diferită de transa pe care o vedem în filme sau pe internet, pacientul putând să mențină controlul a ceea ce face pe toată durata terapiei. De regulă, cei care apelează la această metodă doresc să scape de vicii, obiceiuri dăunătoare, dependențe, insomnii, kilograme în plus, blocaje emoționale sau mai poate fi utilizată pentru producerea analgeziei.
Fenomenele hipnotice fac parte de altfel din viața cotidiană: momentele de visare cu ochii deschiși, ori atunci când suntem absorbiți de un film, o carte sau un evenimet sunt parte ale aceluiași spectru, al hipnozei. Starea indusă într-o ședință este asemănătoare cu relaxarea ori meditația, pacientul fiind conștient. Scopul acestei terapii este facilitarea raspunsurilor și accesarea lor în subconștient. Practic, la o astfel de terapie se lucreză cu partea inconștientă a creierului care determină în starera conștientă stările nedorite.
În cadrul ședințelor cei hipnotizați primesc o sugestie care să acționeze ca stimul pentru un raspuns sau o reacție, ambele spontane. Sugestiile de obicei sunt exprimate în termeni pozitivi și propoziții scurte, sunt în acord cu valorile pacientului, sunt simple, realiste și convingătoare. Acestea pot fi directe sau indirecte (insinuări, rugăminți, metafore). Sugestiile au și rol post-hipnotic, acționând și după terminarea unei ședințe, pe durata a mai multe zile. Inducția este metoda prin care se realizează transa. Pașii pe care îi urmează acest procedeu sunt: etapa de pregătire, inducția hipnotică, adâncirea transei hipnotice și dehipnotizarea. Inducția poate fi realizată prin mai multe metode, majoritatea necesitând poziția culcată, relaxarea musculară, închiderea ochilor sau fixarea privirii.