Tabu
BEAUTY

Care sunt pericolele folosirii machiajului expirat?

Ideea de a-ți recicla vechile produse de machiaj poate fi tentantă într-o abordare ecologică, dar nu este lipsită de riscuri. Un dermatolog răspunde și ajută la citirea ambalajului.

Pe TikTok, platforma noilor tendințe de frumusețe, se vorbește mult despre reciclare. Utilizatorii găsesc paletele vechi de fard de pleoape indisponibile pentru vânzare astăzi și încearcă să-și reactiveze produsul preferat de altădată. Alții caută modalități de a salva pudra de față spartă sau de a repara ambalajele sparte. Asistați la tema virală „Reparații cosmetice” care afișează peste 1,4 miliarde de vizualizări pe rețeaua de socializare, unde se acumulează tutoriale video pentru a readuce machiajul uzat sau deteriorat în stare bună. De exemplu, adăugarea de glicerină la un fard uscat pentru a face textura acestuia mai fluidă. Sau turnând câteva picături de soluție salină într-un tub de rimel pentru a „îngroșa” materialul.

Abordarea poate părea ecologică și economică la prima vedere, dar ridică în mod clar întrebări de igienă. „Nu sfătuiesc să facem acest gen de amestec”, obiectează imediat doctorul Flora Fischer, medic dermatolog, citat de Madame Le Figaro. „Machiajul nu este format doar din pigmenți, ci conține și ingrediente active. Formula poate deveni astfel un mediu de cultură pentru bacterii dacă nu a fost bine conservată; așa că diluarea ingredientelor sale nu este o idee bună.” Pentru a adopta un consum mai eco-responsabil, medicul sugerează în schimb să-ți faci propriile produse de machiaj cu truse dedicate sau să alegi mărimi mai mici în magazine.

Data expirării după deschidere

Pentru că, spre supărarea pasionaților de reciclare, produsele de machiaj nu se păstrează pentru totdeauna. La fel ca produsele alimentare, toate au o dată de expirare scrisă pe cutia de ambalaj. Dacă nu au fost niciodată deschise și rămân bine închise, se pot păstra în dulapurile noastre maxim treizeci de luni (doi ani și jumătate). Acesta este termenul până la care își îndeplinesc funcția inițială și rămân în conformitate cu cerințele de securitate sanitară, dar „totul depinde de modul în care le păstrați”, notează doctorul Fischer. „Dacă sunt ținute uscate, într-o încăpere în care temperatura nu depășește douăzeci de grade, riscurile sunt limitate”.

Când această dată este mai mică de 30 de luni, trebuie să fie indicată pe produs; aceasta se numește data durabilității minime. Este precedat de cuvintele „cel mai bine înainte de sfârșit” sau de un simbol reprezentând o clepsidră.

Odată început, machiajul trebuie să respecte termenul PAO (expirare după deschidere) înscris pe recipientul său sub forma unei mici pictograme reprezentând o cutie deschisă. „În medie, numărați trei până la șase luni pentru rimel, unul până la doi ani pentru un ruj, un creion de ochi sau un fard de pleoape, și șase luni până la un an pentru un fond de ten”, relatează medicul dermatolog, înainte de a aminti că acestea sunt indicații valabile numai dacă se are grijă să se păstreze în bune condiţii”. Va trebui, așadar, să ne luăm rămas bun de la anumite palete care stăteau de ani de zile prin sertarele noastre și de care am fost reticenți să ne despărțim din cauza valorii lor sentimentale.

Efecte secundare

Nu numai că eficacitatea lor nu va mai fi optimă (ținere, pigmentare, senzorialitate etc.), dar în cel mai rău caz pot provoca chiar și efecte nedorite. „Când un produs de machiaj este stocat prost sau expiră, el devine un teren propice pentru bacterii”, avertizează dermatologul. „Riscă să creeze mici infecții, iritații, eczeme, alergii. Ele pot provoca chiar herpes labial pe gură și conjunctivită sau orzicul pe ochi. De asemenea, fondul de ten devine comedogen, deci poate provoca acnee”, explică expertul.

ARTICOLE SIMILARE

Era CEA MAI FRUMOASĂ ACTRIŢĂ, însă acum este DESFIGURATĂ de operaţiile estetice

realitatea

Julia Roberts, cinci sfaturi pentru un ten perfect

Andreea Damian

Uite cum arata Loredana Groza la 18 ani!

Frumuseţea în camera de gardă

Sharon Stone, atrăgătoare și la 60 de ani. Ritualuri de îngrijire personală

Andreea Damian

A consumat 3 litri de apă pe zi timp de o lună, iar REZULTATUL e SPECTACULOS

Scrie un comentariu