În Occident, femeile sunt încurajate să-și congeleze ovulele pentru a putea rămâne însărcinate mai târziu în viață. Motivele pentru care femeile au copii mai târziu în viață sunt multe și variate. Unele femei vor să aibă o carieră. Altele se tem că-și vor pierde jobul dacă rămân însărcinate. Unele ezită pentru că se îndoiesc că vor putea asigura un viitor financiar solid copiilor. Altele poate că nu și-au găsit un partener de viață.
Îngheţarea ovulelor este procesul de extragere a celulelor ovulare din interiorul ovarelor femeii şi păstrarea acestora pentru utilizări ulterioare. Îngheţarea ovulelor este considerată una dintre metodele prin care femeile vor putea procrea la vârste înaintate. Conform Societăţii Americane pentru medicina reproducerii (ASRM), nu este recomandată congelarea ovulelor pentru a amâna o sarcină, deoarece studiile nu au luat în calcul siguranţa, eficacitatea, riscul emoţional şi etic al acestui procedeu. Șansele de a rămâne însărcinată cu un ovul congelat sunt de 1 la 5, spun experții britanici. Rata de succes este măsurată pe baza diferitelor etape ale tratamentului de fertilizare.
Un ciclu FIV include de obicei 2 ovule:
- Se decongelează ovulele
- Cele care supraviețuiesc dezghețului vor fi fertilizate
- Ovulele care sunt fertilizate cu succes încep să se dezvolte în embrioni
- Dintre embrionii care supraviețuiesc, de obicei unul sau două (până la maximum trei pentru femeile peste 40 de ani) vor fi transferați în uter.
„Numărul de ovule care se transformă efectiv într-o sarcină după îngheț este de aproximativ 1%”, spune prof. Lord Robert Winston, expert în fertilizare la Imperial College London. Procentul de 1% se referea la proporția tuturor ovulelor congelate dezghețate pentru a fi utilizate în tratamentul fertilității, care are ca rezultat o sarcină și o naștere vie ulterioară. Datele HFEA din 2016 vorbesc despre o rată de succes de 1,8%. HFEA măsoară succesul pe baza câtor embrioni (dezvoltați din ovule congelate) au ca rezultat o naștere vie. Folosind această măsură, 19% din tratamentele FIV care au folosit ovulele congelate ale unei paciente au avut succes în 2017.
Dacă te gândești să îți îngheți ovulele, probabil vrei să știi care sunt șansele rămâi însărcinată dintr-o rundă de FIV. Dar, privind rata de succes a fiecărui ovul, ignoră faptul că o rundă de FIV va implica mai multe ovule. „Nu fiecare ovul devine un embrion, nu fiecare embrion se dezvoltă într-o sarcină și nu fiecare sarcină face un copil”, spune Dr Sarah Martins Da Silv, ginecolog și cercetător în medicina reproductivă la University of Dundee. De la decongelare, la fertilizare, la dezvoltare într-un embrion, la transferul embrionului în pântec, ovulele se pierd în fiecare etapă și nu există niciodată intenția ca fiecare ou dintr-un ciclu de tratament să fie pierdut. Șansele să rămâi însărcinată cu un ovul congelat depind foarte mult de vârsta în momentul în care ovuele au fost înghețate și de starea general de sănătate.
1 comentariu