Postul Paștelui este cel mai lung post din an pentru creștinii ortodocși. Durează 40 de zile și reprezintă o provocare, atât pentru cei care se confruntă cu kilogramele în plus cât și pentru restul persoanelor care decid să ia o pauză alimentară.
Carmen Brumă vine în ajutorul celor care țin post cu câteva sfaturi legate de alimentele pe care trebuie să le consume în această perioada, astfel încât greutatea să nu aibă de suferit.
„1. Evita excesul de alimente foarte procesate, gen șnițel de post, hamburger de post, mezeluri de post, maioneza de post, care conțin cantitati mari de carbohidrati simpli
- Manancă suficiente proteine vegetale din surse diferite astfel incat sa ai toti aminoacizii esentiali!
- Nu exagera cu dulciurile vegane care au creme/blaturi din nuci/caju/alune. E posibil să aibă mai multe calorii decat cele conventionale
- Pentru o mai buna absorbtie a fierului din sursele vegetale adaugati o sursa de vitamina C (lamaie, suc de lamaie, patrunjel )
- Fă antrenamente scurte si intense care-ti accelereaza metabolismul si stimuleaza masa musculara!”, a explicat Carmen Bruma într-o postare pe rețelele sociale.
Lista de cumpărături de Paște, recomandată de Carmen Brumă
- Legume proaspete de sezon: morcov, varză, gulie, țelină, păstârnac, dovleac, cartofi, ciuperci plus verdețuri, roșii, castraveți, ardei.
- Leguminoase: mazăre, fasole, linte, năut.
- Cereale și pseudocereale – orez basmati sau integral, cous-cous , arpacaș, quinoa, mei, amaranth, hrișcă, ovăz – cu moderație! ( 100-150 g /zi).
- Oleaginoase – nuci, migdale, semințe de dovleac crude, semințe de floarea soarelui – cu moderație (1-2 pumni de semințe crude/zi).
- Fructe proaspete: măr, gutuie, pară, grepfruit, portocale, fructe de pădure (congelate).
- Polen.
- Lăptișor de matcă.
- Pâine integrală sau crackers fără zahăr.
- Măsline – cu moderație.
- Sos de roșii fără zahăr -conține mai mult licopen decât roșiile proaspete și merge adăugat peste cereale sau leguminoase.