Sa vorbesti despre Simone de Beauvoir pe un site dedicat femeilor e ca si cand ai vorbi despre Dumnezeu in biserica (iertata fie-mi comparatia). Daca mai exista vreuna dintre noi care nu stie cine a fost si ce a facut Simone de Beauvoir pentru feminismul francez, dar si cel european, ii recomand Al doilea sex, o carte de capatai a miscarii de eliberare a femeilor.
Nedreptatea care i se face acestei mari scriitoare, eseiste si filosoafe este mentionarea numelui sau intotdeauna in compania altui nume sonor al filosofiei existentialiste, si anume cel al lui Jean-Paul Sartre. Spun nedreptate, pentru ca valoarei ei este pusa in umbra de personalitatea marcanta a lui Sartre si amintindu-i mereu numele lui, se creeaza impresia ca fara el, ea nu e nimic. Total fals. As fi vrut sa nu aduc si eu aminte de el, dar asta e un of pe care il exprim cu fiecare ocazie.
Ocupandu-ne de cartea pe care v-o recomand azi, Invitata este primul roman al Simonei de Beauvoir, care pe langa ideile si influenta filosofiei existentialiste presarate din loc in loc in paginile cartii, urmareste un episod din viata ei cu sus-numitul Sartre.
Invitata a fost prima carte care m-a socat. Motivul: trioul conjugal. Nu mai auzisem pana la Francoise, personajul central al cartii, de o asemenea acceptare a altei femei in cuplul ei. Povestea dintre Francoise, Gilbert si Elisabeth este o versiune fictiva a relatiei in 3 dintre Beauvoir, Sartre si Wanda Kosakiewicz. Doi oameni care se iubesc dincolo de restrictiile si limitele impuse de ideea de cuplu, care beneficiaza de increderea totala a unuia in celalalt, deseneaza o situatie, in majoritatea cazurilor, imposibil de acceptat. Un cuplu e format din doua persoane, iar cand in el se insereaza o a treia, in mod obisnuit, lucrurile se tulbura, se strica, se prabusesc. In Invitata nu e chiar asa. Normal, pana la sfarsit ajunge sa fie, dar o buna bucata din carte istoriseste serile petrecute in trei, iesirile si trairile lor aproape cathartice, iar multumirea si iubirea in care isi duc zilele pare aproape de invidiat. Dar cum o femeie e o femeie, pana la urma, Francoise intelege ca dragostea lui Gilbert pentru ea e totusi pusa in pericol si cea de-a treia persoana trebuie sa dispara.
Daca ar fi sa aleg un singur cuvant care sa recomande aceasta carte, acela e „tulburatoare”. Daca ar fi sa aleg mai multe, acelea ar fi „o carte la care te gandesti mult timp dupa ce-ai terminat-o”.
1 comentariu