Românii pun deoparte între 250 și 500 de euro pe membru de familie pentru o vacanță de o săptămână. Cei tineri se aruncă și mai mult.
Potrivit studiilor, majoritatea românilor folosesc serviciile de digital banking pentru planificarea activităților turistice și călătoriile. O cercetare a Statista, Global Consumer Survey 2023, realizată în decembrie 2023 și comandată de Revolut, 60% dintre românii care utilizează acest tip de servicii indică turismul ca fiind principala utilizare, 57 % pentru divertisment (filme, platforme VoD, conematografe), 45% pentru sănătate și fitness. 52% dintre utilizatorii de digital banking consideră călătoriile ca pe un hobby principal, urmat de petrecerea timpului în aer liber, cu 49%, și 38% lectura/cititul, potrivit economica.net.
34% dintre români se pregătesc pentru o vacanță de de cel puțin o săptămână, 22% își doresc, mai degrabă, un weekend prelungit. Există și persoane care vor să plece măcar 10 zile în vacanță, adică 17%, și tot atâția au planificat peste 2 săptămâni de concediu.
Femeile sunt cele care preferă weekend-urile prelungite, iar bărbații sunt cei care își doresc vacanțe mai lungi. Respondenții din segmentul 18-24 de ani preferă weekend-urile prelungite, iar cei cu vârste cuprinse între 55-64 tind spre vacanțele de 10 zile, până la două săptămâni.
Potrivit sondajului, 34% dintre respondenți spun că bugetul estimat pe membru de familie pentru minim o săptămână este de 250-500 de euro. 26% dintre respondenți pun deoparte între 500-1.000 de euro/memru de familie. Familiile cu copii, unde părinții au între 35-44 de ani, pun deopartevîntre 250-500 de euro/săptămână de vacanță pentru un singur membru.
Cei cu vârste cuprinse între 18-24 de ani reprezintă 16 procente dintre românii care alocă în medie între 1.000-2.000 de euro/membru de familie, pentru o săptămână de vacanță.
Bărbații își doresc, de obicei, vacanțe mai scumpe, pe când femeile optează pentru vacanțe mai puțin costisitoare. Atunci când vine vorba de zona în care locuiesc, românii din nord-vestul țării sunt mai dispuși să aloce un buget individual de 1.000 de euro pentru o săptămână, pe când cei din sud sunt ceva mai cumpătați și declară că alocă sub 250 de euro individual pentru o săptămână.
Unul dintre cele mai importante criterii în alegerea destinației este costul, urmat de ciondițiile de cazare, iar apoi gastronomia și tradițiile. Românii sunt atrași, atunci când călătoresc, de descoperirea peisajelor și a atracțiilor turisitice locale (67%), gastronomia specifică zonei (52%), tradițiiele și evenimentele cu specific local precum caranvalurile (45%). O parte dintre turiști se îndreaptă și către călătoriile în parcuri și rezervații naturale (38%), vizitele în muzee și galerii deartă (35%) sau să achiziționeze suveniruri și obiecte artizanale de la meșterii locali.
Sursa: Tabu.RO