Tabu
HEALTHSlider

Cât de rău este să bei apă rece ca gheața? Ce spun experții

Conform tradițiilor indiene ale medicamentelor ayurvedice, apa rece poate provoca un dezechilibru corporal și încetinește procesul digestiv. Corpul are o temperatură de bază de circa 37 grade Celsius, iar practicanții ayurvedici consideră că organismul are nevoie de energie suplimentară pentru a restabili această temperatură după ce a băut apă rece.

În tradiția ayurvedică, apa rece poate atenua „focul” sau Agni, care alimentează toate sistemele din organism și este esențial pentru sănătate. Practicanții ayurvedici cred că apa caldă sau chiar fierbinte ajută la ușurarea digestiei. În medicina occidentală, există puține dovezi științifice care să sugereze că apa rece este rea pentru organism sau digestie.

Consumul de apă din abundență poate ajuta organismul să elimine toxinele, să ajute digestia și să prevină constipația. Un mic studiu din 2013 a investigat efectele apei potabile la diferite temperaturi pe șase persoane care au fost deshidratate, în urma unor exerciții ușoare, într-o cameră fierbinte și umedă. Cercetătorii au descoperit că schimbarea temperaturii apei a afectat răspunsul transpirației participanților și consumul lor de apă.

Temperatura optimă a apei în studiu a fost de 16 grade C, ceea ce reprezintă temperatura apei de robinet răcoroase deoarece participanții au băut mai multă apă și au transpirat mai puțin. Cercetătorii au concluzionat că apa de băut la 16 grade C poate fi cea mai bună temperatură pentru rehidratarea sportivilor deshidratați.

Riscurile de a bea apă rece

Unele cercetări sugerează că persoanele cu afecțiuni care le afectează esofagul sau conductele alimentare, cum ar fi achalasia, ar trebui să evite să bea apă rece. Achalasia este o condiție rară care poate face dificilă înghițirea alimentelor și băuturilor. Un studiu din 2012 a constatat că consumul de apă rece a agravat simptomele la persoanele cu achalasie. Cu toate acestea, atunci când participanții au băut apă fierbinte, i-au ajutat la calmarea și relaxarea conductei alimentare, făcând alimentele și băuturile mai ușor de înghițit. Un studiu din 2001, care a implicat 669 de femei, sugerează că băutul de apă rece poate provoca dureri de cap la unii oameni.

Cercetătorii au raportat ca 7,6 la sută din participanți au avut durere de cap după ce au băut 150 de mililitri de apă rece ca gheața. Ei au descoperit, de asemenea, că participanții cu migrenă activă au fost de două ori mai susceptibili de a avea dureri de cap după ce au băut apă rece decât cei care nu au avut niciodată o migrenă. Unii oameni susțin despre consumul de băuturi și alimente reci că poate provoca o durere în gât sau frig. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice care să susțină această afirmație.

Beneficiile consumului de apă rece

Unele studii sugerează că apa potabilă mai rece în timpul exercițiilor fizice poate îmbunătăți performanța și rezistența persoanei. De exemplu, un studiu din 2012 care a implicat 45 de bărbați, a constatat că băutul de apă rece în timpul exercițiului a redus semnificativ creșterea temperaturii corpului de bază în comparație cu temperatura băii de apă.

Un studiu din 2014 a investigat efectele diferitelor băuturi asupra performanțelor ciclice ale unui număr de 12 sportivi de sex masculin instruiți într-un climat tropical. Cercetătorii au raportat că băutul de lichide reci ca gheața a fost mai benefic pentru performanță decât apa băută la o temperatură neutră. Cu toate acestea, au concluzionat că sportivii au obținut cea mai bună performanță atunci când consumau o băutură rece ca gheața care avea și o aromă de mentol.

Unii oameni pretind că apa potabilă rece poate ajuta la promovarea pierderii în greutate. Cu toate că unele studii sugerează că consumul de apă poate ajuta mai mult organismul să ardă puțin mai multe calorii, se pare că există o mică diferență între apa rece și cea la temperatura camerei.

ARTICOLE SIMILARE

Brad Pitt dezvăluie că nu a mai plâns de 20 de ani, dar spune că este foarte emoționat… de copiii săi

realitatea

Cătălin Botezatu, impresionat de fotografiile cu Maria Dragomiroiu în costum de baie

Andreea Damian

Celebritati nascute pe 10 august!

realitatea

Păpădia | Care sunt beneficiile sale pentru sănătate

Andreea Damian

Cum s-a transformat Bobonete de la debut și până acum?

Andreea Damian

Crema cu efect imediat care reduce ridurile fine din jurul gurii

Andreea Damian

Scrie un comentariu