Cu toții avem obiceiuri zilnice, de la periajul dinților timp de 5 minute până la băutul cafelei la ora 11.00. Unele sunt minunate, spre exemplu să faci exerciții fizice dimineața, altele mai puțin, cum ar fi fumatul unui pachet de țigări pe zi sau consumul des de pizza.
Recunoaștem obiceiurile ca fiind comportamente utile sau dăunătoare. Durează 21 de zile ca să-ți formezi un obicei. Se pare că această cifră își are originea în Psycho-Cybernetics, o carte de dezvoltare personală scrisă de chirurgul plastic Maxwell Maltz, în 1960, și care a fost vândută în 30 de milioane de exemplare. Maxwell a observat în rândul pacienților săi, că în urma operațiilor estetice, aceștia se obișnuiau cu noua lor înfățișare în 21 de zile. Similar, pacienții care își pierdeau un membru experimentau durerea sau senzația membrului fantomă timp de 21 de zile.
Cu toate acestea, potrivit unui studiu din 2009, timpul necesar pentru formarea un obicei nu este foarte clar. Cercetătorii de la University College London au examinat noile obiceiuri ale 96 de persoane pe parcursul a 12 săptămâni și au constatat că timpul mediu necesar pentru a obține un nou obicei este de fapt de 66 de zile. În plus, timpul necesar per individ, a variat de la 18 la 254 zile.
Dacă doriți să dezvoltați un nou comportament, va dura cel puțin două luni. Nu ar trebui să disperați dacă trec trei săptămâni și nu reușiți să vă treziți la timp pentru exercițiile fizice de la ora 5.00 – pentru majoritatea oamenilor pur și simplu nu este suficient.
Dar cum încerci să renunți la un obicei prost? Fumatul, să zicem. Se dovedește că cele două – formarea și renunțarea obiceiului – pot fi destul de strâns legate. După cum explică psihologul Timothy Pychyl, acestea sunt cele două părți ale aceleiași monede. Poți renunța la un obicei dobândind unul nou. „Vechiul obicei este încă acolo, dar este mai puțin dominant”, spune Pychyl. „Este mult mai ușor să începi să faci ceva nou decât să încetezi să faci ceva obișnuit fără un comportament de înlocuire”, este de părere neurologul Elliot Berkman. „Acesta este un motiv pentru care guma cu nicotină sau țigările electronice tind să fie mai eficiente decât plasturele cu nicotină, atunci când decizi să renunți la fumat”.
Experții sunt de acord că nu există un interval de timp tipic pentru a renunța la un obicei, iar rețeta potrivită va fi un amestec de personalitate, motivație, circumstanțe și obișnuință.
Cu cât ai fost legată mai mult timp de un obicei, cu atât mai mult va dura pentru a scăpa de el. „Obiceiurile de lungă durată sunt literalmente înrădăcinate la nivel neuronal, deci sunt determinanți puternici ai comportamentului”, explică Berkman. „Vestea bună este că oamenii sunt aproape întotdeauna capabili să facă altceva atunci când sunt conștienți de obișnuință și sunt suficient de motivați să se schimbe”.