Tabu
HEALTH

Câtă cofeină este prea multă? Ce se întâmplă când o consumi în exces

Cofeina este un ingredient activ în unele dintre băuturile preferate din lume și are un efect puternic asupra oamenilor. Ce se întâmplă dacă consumi prea multă?

Se găsește în mod natural în cafeaua și ceașca de ceai de dimineață sau adăugată în băutura ta energizantă preferată și la multe băuturi răcoritoare populare. Pentru mulți dintre noi, o doză de cofeină poate oferi corpului și creierului un impuls atât de necesar dacă ne simțim puțin lent.

Deși există un număr mare de studii care arată că unele băuturi cu cofeină au beneficii pentru sănătate, există încă o incertitudine cu privire la modul în care ar trebui să le consumăm.

Cum afectează cofeina organismul

Există multe funcții cruciale în joc în corpul nostru tot timpul, inclusiv ritmul cardiac, fluxul sanguin și ciclurile somn-veghe. Multe dintre acestea sunt afectate de adenozină – o substanță chimică care apare în mod natural în corpul tău și a cărei sarcină este să ne obosească la sfârșitul zilei.

„Adenozina este una dintre substanțele produse în mod natural în organism care provoacă o liniște a activității în diferite organe care sunt sub stres sau au nevoie de scăderea cererii de energie”, spune Kenneth Jacobson, șeful secției de recunoaștere moleculară de la Institutul Național de Diabet și boli digestive și de rinichi în SUA.

Receptorii de adenozină se găsesc pe suprafața exterioară a multor celule din organism, spune el, și reacţionează la niveluri variabile de adenozină din apropierea celulei pentru a trimite o comandă în interiorul celulei pentru a-i reduce nivelul de activitate. Acest lucru promovează somnul în inimă, rinichi, sistemul imunitar și alte țesuturi.

Când consumăm cofeină, este absorbită rapid în sângele nostru, unde întrece adenozina, împiedicând-o să se conecteze la acești receptori și să-și facă treaba. Acesta este motivul pentru care consumul de cofeină ne poate face să ne simțim mai treji și mai alerti.

Cofeina poate crește și nivelul altor neurotransmițători, cum ar fi dopamina și adrenalina, ceea ce te poate face să te simți mai stimulat, spune Damian Bailey, profesor de fiziologie la Universitatea din South Wales din Marea Britanie.

Câtă cofeină este prea multă?

Nu există linii directoare în special în Marea Britanie, dar Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară EFSA recomandă persoanelor sănătoase să bea nu mai mult de 400 mg pe zi și nu mai mult de 200 mg într-o singură băutură. 

În general, consensul pare să fie că este mai bine să bei între 200 și 300 mg de cafea pe zi decât să nu o bei deloc. Dar recomandările pot fi destul de zadarnice atunci când nu știm câtă cofeină este într-o anumită băutură, iar conținutul este atât de variabil.

Dacă presupunem că există 100 mg într-o ceașcă de cafea, 400 mg reprezintă patru cești de cafea pe zi. Un aport moderat de aproximativ două sau trei căni de cafea pe zi nu a fost legat de efecte secundare negative grave la persoanele sănătoase.

Este ușor să vă supraîncărcați cu cofeină și veți ști când se întâmplă acest lucru, deoarece este posibil să începeți să simțiți greață, anxietate și iritabilitate și să dezvoltați o durere de cap. De asemenea, s-ar putea să începeți să simțiți contracții ventriculare premature – care sunt bătăi suplimentare ale inimii, pe măsură ce stimulatoarele cardiace ale inimii devin iritabile.

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Cele mai bune sfaturi ca să nu iei coronavirus pe Litoral

Andreea Damian

Schimbări majore în sănătate! Poți alege contra cost la ce medic vrei să mergi + servicii medicale speciale pe bani în spitalele publice -DOCUMENT

Andreea Damian

Cazurile de rujeolă din Europa s-au triplat anul trecut, spune Organizația Mondială a Sănătății

realitatea

Recomandare OMS: tipul de activitate fizică de care ai nevoie în fiecare zi

Andreea Damian

Greșelile pe care să nu le faci niciodată atunci când ții post. Cele cinci reguli esențiale de la medicul Tudor Ciuhodaru

Andreea Damian

Care sunt beneficiile salinoterapiei? (P)

Andreea Damian

Scrie un comentariu