Atunci când capacitatea de comunicare a unei persoane este afectată, ca urmare a unor leziuni ale creierului în zonele care controlează limbajul, vorbim despre afazie. Boala afectează comunicarea verbală, precum și abilitatea de a citi sau scrie.
Actorul american Bruce Willis va pune stop carierei de actor din cauza acestei tulburări. Dar cu logopedie, afazia – identificată ca o formă de demență – poate fi vindecată, spun specialiștii.
Cei care suferă de afazie nu pot înțelege ce li se spune și mai ales le este greu să pună cap la cap propoziții cu sens complet. De asemenea, citesc cu greu, abia reușesc să scrie și să facă niște calcule.
Simptomele afaziei
Acestea variază de la ușoare la severe, în funcție de aria cerebrală afectată de leziune, precum și de gravitatea acesteia.
Simptomele care afectează comunicarea expresivă includ:
Vorbirea în propoziții scurte, incomplete sau pe care ceilalți nu le pot înțelege;
Folosirea unor cuvinte greșite sau fără sens;
Folosirea cuvintelor în ordinea greșită.
Simptomele care afectează comunicarea receptivă includ:
Dificultăți în a înțelege cuvintele celorlalți;
Incapacitatea de a înțelege cuvintele folosite cu sens figurat;
Dificultate în a înțelege persoanele care vorbesc rapid.
Deși afazia afectează capacitatea unei persoane de a comunica, trebuie menționat faptul că boala nu afectează și gândirea sau inteligența acesteia.
Cauzele afaziei
Menționat și anterior, afazia apare din cauza deteriorării anumitor zone ale creierului care controlează funcția limbajului. În cazul unei leziuni, furnizarea de sânge către aceste zone este întreruptă, astfel că celulele din aceste părți ale creierului sunt distruse, potrivit sciencealert.com.
Afazia poate apărea ca urmare a:
Unui accident vascular;
Unei tumoro cerebrale;
Unei infecții;
Apariției unei forme de demență (precum boala Alzheimer) sau Parkinson;
Unei boli degenerative;
Unei vătămări sau lovituri la cap.
Accidentele vasculare cerebrale sunt cauza cea mai frecventă a afaziei. Ea poate apărea la circa 40% dintre persoanele care au suferit un accident vascular cerebral. De asemenea, crizele de epilepsie, migrenele sau accidentul vascular ischemic tranzitoriu (blocarea temporară a fluxului de sânge către creier) pot provoca afazie temporară. Efectele unui accident vascular ischemic tranzitoriu sunt temporare și includ:
Slăbiciune;
Amorțeala anumitor părți ale corpului;
Dificultate de vorbire;
Dificultate în a înțelege ce spun ceilalți.
Afazia poate afecta persoane de toate vârstele, inclusiv copiii, însă având în vedere faptul că accidentele vasculare cerebrale sunt cauza cea mai frecventă a bolii, majoritatea persoanelor trecute de vârsta mijlocie sunt mai expuse riscului de a dezvolta afazie.
Diagnosticarea afaziei
Diagnosticarea acestei boli se poate face în urma unor analize care identifică sursa leziunii. O tomografie computerizată (CT) sau un RMN îl ajută pe medic să vadă unde s-au produs leziunile și cât de grave sunt acestea.
Tratamentul afaziei
În urma diagnosticării cu afazie, este indicată începerea imediată a terapiei logopedice, care se concentrează asupra îmbunătățirii abilităților de a înțelege limbajul și de a se exprima, inclusiv la nivel non-verbal. Cu cât sunt începute mai devreme sesiunile de logopedie, cu atât există șanse mai mari de recuperare. Un logoped identifică problemele legate de limbaj, iar pentru acest lucru, testează capacitatea persoanei respective de a:
Vorbi clar;
Exprima ideile într-un mod coerent;
Interacționa cu ceilalți;
Citi;
Scrie;
Înțelege limbajul verbal și scris;
Înghiți.
De asemenea, în cadrul ședințelor de logopedie, persoanele afazice sunt implicate în conversații cu scopul de a le fi îmbunătățire abilitățile de comunicare. Terapeutul poate folosi o imagine, iar pacientul este rugat să vorbească despre aceasta. Deși conversația poate fi destul de simplă la început, în timp aceasta va deveni mai complexă și va ajuta pacientul din ce în ce mai mult.
În funcție de gravitatea leziunilor survenite, este posibil ca abilitatea de a comunica să nu fie recuperata în totalitate. Cu toate acestea, logopedia poate aduce o îmbunătățire semnificativă.