Ce zici de adoptarea dietei oamenilor din Okinawa, „insula de 100 de ani” a Japoniei? Studiile o dovedesc: printre factorii care influențează această longevitate, și ceea ce este mai mult, rata foarte mică a problemelor de sănătate și a obezității, dieta joacă un rol central.
Dieta Okinawa nu este neaparat un regim alimentar, ci mai degrabă un stil de viață, ce trebuie adoptat pe termen lung pentru rezultate de durată. Această dietă permite consumul de legume și fructe din belșug, însă limitează consumul de cereale. Produsele lactate, fructele de mare și carnea de porc sunt consumate în cantități reduse, în timp ce soia și cartoful dulce mov sunt vedete. Aceasta dietă este săracă în zaharuri și cereale și totodată se bazează pe principiul „hara hachi bu” – potrivit acestuia, trebuie să te ridici de la masă când te simți sătul în proporție de 80%, niciodată complet.
Cum să urmezi dieta Okinawa
Consumă multe fructe și legume – dieta Okinawa se bazează, în mod deosebit, pe legumele și fructele de culoare galbenă și portocalie, care sunt bogate în carotenoizi. Antioxidanții, vitaminele și mineralele din acestea mențin sănătatea organismului. De asemenea, și cartoful dulce mov este foarte apreciat de căre japonezii de pe insulă, acesta fiind adesea inclus în preparatele consumate.
Limitează cantitatea de pește, fructe de mare și carne consumată – această dietă permite consumul de fructe de mare, pește și alte tipuri de carne, însă în cantități reduse. Somonul sălbatic, carnea de vită hrănită cu iarbă, carnea de porc, precum și fructele de mare pot fi consumate de 2-3 ori pe săptămână și la ocaziile speciale, în niciun caz zilnic.
Consumă mai puține produse lactate – popoarele asiatice nu consumă foarte multe produse lactate.
Restricționează consumul de cereale – glutenul din cereale poate cauza o serie de probleme de sănătate, însă acesta nu prea se regăsește în dieta Okinawa.
Consumă puțin zahăr și puține grăsimi – dieta Okinawa este săracă în grăsimi, dar și în zaharuri.