Tabu
HEALTH

Ce este malaria și cum evităm să ne îmbolnăvim

Malaria este provocată de un parazit, transmis de femela țânțarului Anofel. Boala se răsândește – de asemenea – prin trasfuzie de sânge de la persoanele infectate sau utilizarea de seringi contamintate. 

Persoanele cu malarie netratată pot răspândi infecția unui alt ţânţar care îi înțeapă.

Cum se manifestă malaria?

În principal, malaria se manifestă prin febra apărută la şapte zile de la prima posibilă expunere sau la trei luni (rareori mai târziu) de la ultima posibilă expunere. Orice febră apărută la mai puţin de şapte zile de la o posibilă expunere nu este cauzată de malarie.

Există forme mai severe de malarie determinate de Plasmodium falciparum care se pot manifesta prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, vărsături, tuse, diaree şi dureri abdominale.

La acestea se pot adăuga simptome asociate insuficienței de organ, cum ar fi insuficiență renală acută, convulsii generalizate, colaps circulator, urmate de somnolenţă, comă şi deces.

Cum evităm să ne îmbolnăvim de malarie?

Înainte de a călători trebuie să vizitaţi cabinetul de vaccinare internaţională, unde veţi primi recomandări şi prescripţia tratamentului profilactic în funcţie de ţara unde veţi călători. Vizită la acest cabinet este bine să se facă cu cel puţin 3 săptămâni înainte de călătorie.

Profilaxia cu medicamente antimalarice începe cu cel puţin o săptămână înaintea călătoriei şi se încheie la o săptămână după ce persoană s-a întors din zona endemică. Medicamentele luate în scop profilactic nu vă protejează pe deplin împotriva îmbolnăvirii întrucât în ultimii ani parazitul care produce malaria a dezvoltat rezistență la anumite medicamente.

Evitaţi să fiţi înţepaţi de ţânţari, în special în intervalul amurg – zori folosind metodele de protecţie. Riscul cel mai mare de îmbolnăvire cu malarie este în Africa sub-Sahariană.

Ministerul de externe român avertizează pe pagina de internet despre acest pericol atunci când călătoriți – de pildă – în Zanzibar. Ar fi şi sarcina agențiilor de turism – care ar trebui să îndrume pe turiști către cabinetele medicale. Doi români au murit până acum de malarie. Alți 7 turiști care au călătorit în Africa au avut nevoie de ajutorul medicilor.

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

5 superalimente pe care trebuie să le consumi în sezonul rece

Andreea Damian

Încă un MIT desființat. Suplimentele cu vitamina D și omega-3 NU previn cancerul și bolile cardiace

Andreea Damian

7 semne timpurii de cancer pe care 90% dintre oameni le ignoră

Andreea Damian

Sezonul ciupercilor de pădure. Cum să eviţi riscul de intoxicare

Andreea Damian

EPIDEMIE de RUJEOLĂ în România. Cum te poți proteja de această afecțiune contagioasă

Andreea Damian

8 alimente wellness de consumat în această vară

Andreea Damian

Scrie un comentariu