Din 9 martie, masca nu mai este necesară în România. Dacă unii se simt eliberați de o constrângere, alții se adaptează mai greu la această noutate. Acesta este ceea ce un psiholog spaniol numește „sindromul feței goale”.
În timp ce obligația de a purta măști în interior a fost ridicată pe 9 martie în țara noastră, unele țări precum Spania au menținut acest obiect de protecție în locuri închise. Sfârșitul acestei măsuri este însă în prezent studiat de guvernul țării. Dacă această perspectivă este încurajatoare pentru unii, este o sursă de anxietate pentru alții. Un fenomen numit „sindromul feței goale” de cotidianul spaniol El Periódico și explicat de un psiholog.
„Sindromul feței goale”: unii oameni se tem să scoată masca
„Sindromul feței goale” nu este menționat în lista de diagnostice medicale. Nu este așadar o tulburare psihologică recunoscută, ci pur și simplu o expresie propusă pentru a descrie un fenomen social cauzat de pandemia de Covid-19.
Dar ce este mai exact? Potrivit Georgina del Valle, psiholog pentru copii și adolescenți la Spitalul Universitar Dexeus din Barcelona, „sindromul feței goale” se referă la „un set de simptome legate de anxietate care apar odată cu îndepărtarea măștii și chiar cu teama că aceasta măsura va fi înlăturată”. Cei afectați devin anxioși, ipohondri.
Teama de a fi contaminat dar și de a-ți dezvălui chipul
După doi ani de pandemie, masca a devenit un element esențial. De aceea este absolut normal ca dispariția ei sau perspectiva ridicării acestei măsuri să îi deranjeze pe unii oameni. Potrivit Georginei del Valle, există două explicații pentru acest lucru. Primul ar fi medical: este pur și simplu teama de a contracta Covid-19 prin îndepărtarea măștii.
Al doilea ar fi psihologic: ar fi teama de expunere fizică. „În adolescență acordăm cea mai mare importanță aspectului fizic, cu apariția complexelor, și de aceea, după o perioadă atât de lungă, este greu să scoatem masca”, explică psihologul. Mai mult decât un simplu dispozitiv de protecție împotriva virusului, acest accesoriu a devenit așadar o modalitate de a te proteja de ochii celorlalți și deci de a te ascunde.
„Sindromul feței goale”, o formă de fobie?
Există soluții pentru a ajuta oamenii speriați de sfârșitul purtării măștii să treacă fără probleme. Georgina del Valle ne asigură: „sindromul feței goale” trebuie abordat „ca o fobie”. Prima soluție constă așadar în „expunerea progresivă”. Psihologul ne sfătuiește astfel să purtăm în continuare masca dacă simțim nevoia și să o îndepărtăm treptat, începând prin a face acest lucru în situații mai puțin anxioase, în aer liber de exemplu.