Prima menționare istorică a unui prezervativ datează din Egiptul Antic și era fabricat din pielea diverselor animale. Primul prezervativ care avea forma apropiată de cel modern este considerat a fi cel descoperit de anatomistul Gabriel Fallopius, în 1564.
În secolul al XVI-lea erau confecționate din fibre de in, în secolul al XVIII-lea erau preferate intestinele diverselor animale sau pielea de pește, iar în 1844, Charles Goodyear a brevetat primul prezervativ din cauciuc. Există mai mult de 100 de branduri pe piață și anual se vând 5 miliarde de bucăți, iar femeile cumpără 40-70% din toate prezervativele de pe piață.
Åži deși prezervativele se găsesc la orice colț de stradă, se pare că nu este o metodă contraceptivă prea folosită. În urma unui studiu realizat de Durex în 2003, chinezii au tendința cea mai mare de a face sex cu un parte- ner nou fără prezervativ (70%). Cehii sunt pe locul 2 cu 58% și pe locul trei, britanicii cu 34%. Francezii au mare grijă de siguranța actului sexual, doar 9% sunt gata să-și riște sănătatea.