De câteva luni Dana Rogoz (34 de ani) este însărcinată și a anunțat acest lucru și pe rețelele de socializare. Fosta Abramburica și fosta fată de la meteo, devenită actriță, soție și mamaă a fost zilele trecute la medic și a aflat câteva lucruri despre ce probleme are. “De exemplu, eu am aflat în urmă acestei testări că am risc crescut de a dezvolta la un moment în viață diabet de tip 2. Au rezultat mai mai multe modificări genetice de care habar nu aveam, care indică acest risc. Nu e tocmai o surpriză, căci tată a avut acest tip de diabet. A fost, dacă vreți, o confirmare pentru mine că testul asta chiar funcționează, pentru că mi-a arătat ceea ce eu cumva nu voiam să iau în calcul, mai ales când mâncăm cu poftă a două prăjitură pe stomacul gol.
Dar acum că am o certitudine a acestor moșteniri genetice, am început să fiu mult mai atentă cu cantitatea de dulce pe care o consum zilnic și de momentul în care o fac. În plus, i-am vorbit inclusiv ginecologului meu de rezultatele primite și mi-a recomandat de această dată în sarcina să mă testez pentru diabet gestational. Deci, cine a băut azi două pahare de glucoză și s-a înțepat de 3 ori?? Cine, oare cine?! Cred că va fi ok, dar până nu văd mâine rezultatul negru pe alb, am un mic stres. Oricum, medicul nutriționist care mi-a interpretat rezultatele analizei de Nutrigenetica mi-a explicat că cel mai bun lucru pe care îl pot face pentru mine este să mențîn toată viață o greutate normală. Căci dacă voi ajunge supraponderală, e foarte probabil să activez aceste predispoziții genetice, legate de diabetul de tip 2.
Așadar, când vorbim de greutate, de cele mai multe ori prea puțîn contează criteriul estetic. Nu e vorba de cum arătăm, ci de riscurile pe care ni le asumăm – conștient sau nu – odată ce depășim limita greutății normale. Am mai aflat, printre altele, că am predispoziție genetică pentru intoleranță la gluten. Mda, cea despre care vorbește toată lumea! Bine, nu înseamnă că am și boală celiaca ori că sigur voi avea la un moment dat în viață. Dar e o informație pe care trebuie să o am în vedere, pe termen lung. E foarte probabil in schimb să am oarecare sensibilitate la gluten. Medicul nu mi-a impus să renunț definitiv la el, ci doar să fiu atentă la cum evoluează starea mea de sănătate din acest punct de vedere. Vestea bună e că stau bine cu lactatele, in schimb”, a scris Dana Rogoz pe blogulei.