Tabu
HEALTH

Ce probleme intampini cu aparatul dentar?

Crezi ca aparatul dentar este o corvoada, ca este greu de purtat, si ca necesita prea mult timp pana la refacerea completa a problemelor de ortodontie? Atat timp cat rezultatele sunt vizibile si benefice sanatatii dintilor, purtarea unui aparat dentar isi pierde din “uratenie” si devine un accesoriu, de multe ori insesizabil.

Pe durata purtarii aparatului dentar, bineinteles, apar diverse inconveniente de ordin estetic si modificari la nivelul stilului de viata, in special cel alimentar. Mai jos am insumat cateva dintre problemele cu care se confrunta persoanele care poarta aparat dentar, probleme pe care le poti intampina chiar si tu, atunci cand alegi sa porti un aparat dentar din metal.

In plus, pentru ca fiecare problema are o solutie, sunt prezentate si cateva sfaturi utile de care sa tii cont.

Probleme si solutii pentru purtarea aparatului dentar

Aparatul dentar reprezinta solutia multor probleme dentare, si nu doar de ordin estetic ci si functional. Dar care sa fie problemele cu care te confrunti tu in tot acest timp cat porti un aparat?

  1. Dezlipirea bracketilor

Este cea mai comuna problema intampinata in randul persoanelor cu aparat dentar. Bracketul este acel element din ceramica sau metal lipit de dinte. De cele mai multe ori, bracketii sunt lipiti cu o solutie fabricata din rasina.

De ce apare aceasta problema?

Atunci cand mesteci ceva dur sau lipicios, adezivul se poate slabi sau chiar rupe, astfel bracketul se dezlipeste de pe dinte. In acest caz, bracketul dezlipit poate crea o senzatie de disconfort, intrucat lezeaza gingia, limba sau mucoasa bucala.

Solutie:

Cea mai buna solutie este vizitarea medicului ortodont. Cu efecte temporare, este utila si ceara ortodontica, care se aplica pe bracketul dezlipit.

  1. Dezlipirea inelului

Inelul ortodontic lipit in jurul dintilor din spate, care sustine bracketii, este o componenta din metal care poate fi afectata din cauza alimentelor dure. Daca acesta se dezlipeste, acesta trebuie recimentat, iar daca va cadea complet va fi nevoie de o reinnoire sau repunere la loc.

Solutie: vizitarea medicului ortodont, fara a interveni personal asupra problemei.

  1. Iesirea arcului de pe maxilar.

Daca arcul se rupe sau iese de la locul lui, acesta poate afecta limba, obrazul, gingia sau poate fi chiar inghitit. Este o problema destul de comuna la aparatul dentar, dar una care poate fi rezolvata rapid. Arcul odata iesit va impiedica indreptarea dintilor, ajungandu-se chiar la prelungirea perioadei de purtare a aparatului.

Solutie: contacteaza medicul dentist, iar, pana atunci, pentru a nu afecta zona bucala, aplica ceara ortodontica. In cazul in care a creat leziuni la nivelul obrazului, gingiei sau limbii, clateste gura cu apa de gura antiseptica sau apa cu sare.

  1. Ruperea sau iesirea inelului de cauciuc

Inelul de cauciuc este acea componenta care se ataseaza inelului orodontic, pentru a crea spatiu. Acesta se poarta doar cateva zile, timp in care este posibil sa iasa din locul unde a fost amplasat. Exista doua motive: fie a alunecat, fie a fost creat spatiul din maxilar.

Solutie: nu este o problema majora, dar chiar si asa trebuie anuntat medicul ortodont.

  1. Rani la nivelul cavitatii bucale

Cele mai multe persoane se plang de leziuni la nivelul buzelor. Acest lucru este absolult normal, tinand cont ca aparatul dentar incearca “sa isi faca loc” in gura, alaturi de dinti.

Solutie: daca simti un disconfort foarte puternic, aplica ceara pe bracketii din fata sau in zonele unde resimti durere.

Bracketii la locul lor, arcurile si inelele puse bine in jurul dintilor, iar tu te bucuri de purtarea aparatului dentar. Este foarte important atunci cand alegi sa porti un aparat dentar, sa alegi un medic ortodont bun, care sa stea la dispozitia ta, atunci cand intampini astfel de probleme. Consultatiile pe perioada purtarii aparatului sunt foarte importante, pentru ca medicul sa monitorizeze evolutia sanatatii dintilor.

Sursa foto: https://www.nowlinortho.com/common-issues-with-braces/

ARTICOLE SIMILARE

Atlas de anatomie realizat de un medic nazist, folosit și în prezent de chirurgi

Andreea Damian

Fertilizarea în vitro – Cea mai avansată și frecvent realizată tehnologie de reproducere asistată

Tabu Tabu

Simptome care ar trebui să te trimită imediat la medic – partea I

Andreea Damian

Influența vremii asupra stării noastre de sănătate

Andreea Damian

Cum să elimini hormonii de creștere și toxinele din carnea de pui

Andreea Damian

Două soluții împotriva anosmiei

Andreea Damian

Scrie un comentariu