Unul dintre cele mai mari cosmaruri ale unei femei este sa aiba probleme digestive in timpul vacantei. Balonarea, retentia de apa sunt doar cateva dintre ele. Nu te simti si nici nu arati prea bine. Ca sa te asiguri ca elimini aceste situatii din programul vacantei tale, trebuie sa respecti cateva reguli de alimentatie. De aceea, am discutat cu Serban Damian, nutritionist la Centrul de nutritie Superfit, care mi-a spus ce tip de alimentatie iti poate asigura ca vei arata si te vei simti extraordinar, incat sa te bucuri de zilele libere. Iata ce am aflat!
De ce alimente ar trebui sa ne ferim in concediu
Cel mai important aspect pe care trebuie sa il avem in vedere este cantitatea de mancare pe care o consumam. De multe ori exista tentatia de a manca mai mult in perioada de vacanta, pentru ca ne relaxam, avem senzatia de “libertate’ si devenim mai indulgenti cu poftele noastre. In afara faptului ca riscam niste kilograme in plus, cantitatile mari de hrana ne pot da o senzatie de disconfort, balonare, plin, exces. Daca mai avem obiceiul sa mancam prea sarat, se va asocia si retentia de apa, care creste disconfortul general.
Alimentatia (dieta) pe care ar trebui sa o adoptam inainte de concediu, ca sa ne asiguram ca ne vom simti bine si vom arata bine
Este de preferat sa optam pentru o alimentatie “light”, bazata in principal pe legume proaspete, mai ales ca este sezonul lor si avem acces la o multime de astfel de alimente extrem de bogate in nutrienti, care nu numai ca ne hranesc, dar ne si hidrateaza. In aceeasi masura, fructele sunt o alegere perfecta, insa in privinta lor trebuie sa ne mentinem in limitele unor cantitati decente, pentru ca aduc destul de multe calorii. Alimentatia noastra va fi completata de carne slaba, gatita la abur, prin fierbere sau la cuptor, produse lactate si din cand in cand oua, care sunt surse bune de proteine.
Top-alimentele de care ar trebui sa ne ferim in timpul verii
Alimentele foarte bogate in grasimi, in special saturate, at trebui sa fie consumate in cantitati cat mai reduse pe toata durata anului, dar mai ales in perioada foarte calda, pentru ca digestia lor este greoaie si supune organismul la un stres metabolic nedorit, care se adauga celui de mentinere a unei temperaturi normale.
Foto: Shutterstock