Mai avem o saptamana de post si poate ai ramas fara idei pentru o mancare gustoasa, dar care sa nu te ingrase.
Ce sa mananci in post ca sa-ti mentii greutatea sau sa slabesti:
- Cereale integrale. Micul dejun, ca cea mai importanta masa a zilei, poate fi format din circa 30 g cereale integrale, cu fructe si seminte incluse, alaturi de lapte vegetal de soia, migdale sau cocos. Pentru un plus de fibre, taratele de ovaz sunt cea mai buna optiune.
- Paine si fainoase integrale in cantitati rezonabile. Majoritatea celor care postesc au tendinta sa adopte in post o dieta predominant glucidica (bogata in cartofi, paine, orez, paste etc.), ce depaseste lejer necesarul zilnic de calorii, provocand ingrasarea. In acest sens, consumul ar trebui limitat la maxim 5 felii de paine zilnic sau 3 felii si o portie mica de paste integrale sau orez brun. Accentul trebuie pus pe legume, crude sau gatite si fructe, in defavoarea fainoaselor sau a dulciurilor.
- Nucile (fructele in coaja tare) si semintele in cantitati mici (1 portie este de 30 g), preferabil crude, adaugate in salate si cereale, inlocuiesc cu succes carnea, pentru ca sunt bogate in proteine si grasimi sanatoase. Sunt chiar mai bune decat carnea, pentru ca nu contin colesterol.
- Legume si fructe proaspete sub forma de smoothie-uri combinate sau salate. Poti combina legume proaspete cu o cantitate mica de fructe uscate, ca sa obtii deserturi delicioase.
In ceea ce priveste mancarurile de legume, singura limita este imaginatia. Iata cateva exemple: varza calita cu rosii, mancare de fasole verde cu usturoi, mancare de ciuperci cu rosii si marar, spanac cu usturoi, orez brun cu legume, ardei copti cu usturoi, supe de legume sau supe creme, mancare de dovlecei, de vinete sau de urzici etc. Atentie insa la cantitatea de ulei folosita! Proportia corecta este 1 lingura la 1 kilogram de legume.
- Paste de legume gen tocanita sau zacusca, cu precizarea ca nu trebuie sa exagerati cu uleiul. Regula de aur, atat pentru naut, zacusca, salata de vinete sau ardei copti este aceeasi: o lingura de ulei la 1 kg de legume. Profita din plin de legumele verzi si detoxifiante ale primaverii (spanac, stevie, urzici, praz) ca sa faci zilnic supe creme si mancaruri de legume care tin apetitul in frau si au numar mic de calorii.
- Leguminoasele si ciupercile pot inlocui carnea in alimentatia de post. Lintea, nautul, fasolea uscata de diverse culori sunt bogate in minerale si proteine, gutoase sub forma de iahnie si piureuri, oricand tartinabile sau sub forma de supa crema de linte (este bogata in proteine si fibre, dar saraca in grasimi si calorii) sau cu fasole boabe.
Ciupercile, denumite si „carnea alba” a pamantului, preparate la cuptor sau la abur, pot tine cu succes locul carnii in farfuria de la pranz sau de la cina.
- Tofu, branza din soia, este o alternativa excelenta la branzeturi, care poate fi inclusa in mesele de post. Simpla, in saramura sau afumata, cu masline sau cu ardei, tofu are un continut mare de proteine si echilibreaza astfel apetitul. Branza tofu se poate include in multe retete de tocanite, ciorbe si chiar omleta si frigarui.
- Avocado. Pasta din avocado crud cu rosii si condimente dupa preferinta, denumita si guacamole, are consistenta pateului, este un produs tartiabil si delicios, care inlocuieste in timpul postului si untul, si pateul, insa este un produs sanatos, cu relativ putine calorii.
Chiar daca tii post, nu trebuie sa renunti nici la moderatie, nici la gust. Cheia este diversitatea alimentara, cu alegeri zilnice sanatoase, care evita excesele calorice si produsele cu efecte negative ale organismului. Nu uita ca motivatia ta in aceasta perioada trebuie sa treaca dincolo de mentinerea siluetei si stilul de viata sanatos si sa vina si din domeniul spiritual.
Tabel de sinteza: Ce sa mananci si ce sa eviti in post ca sa nu te ingrasi
Ce sa mananci in post | Ce sa eviti in post |
Cerealele integrale: orez brun, fulgi de ovaz, grau
Leguminoase: Fasole uscata alba si rosie, fasole Pinto, mazare, linte Fructe: mere, caise, banane, mure, afine, pepene galben, cirese, afine, smochine, grapefruit, struguri, kiwi, lamai galbene si verzi, mango, nectarine, papaya, piersici, pere, ananas, prune, stafide, zmeura, capsune, pepene verde Legume: urzici, praz, sparanghel, sfecla, broccoli, varza de Bruxelles, varza alba si rosie, morcovi, conopida, telina, ardei, porumb, castraveti, vinete, usturoi, ghimbir, kale, salate verzi, ciuperci, bame, ceapa, cartofi, ridichi, hrean, scallions, spanac, dovleceii, cartofi dulci, rosii, rucola, verdeturi si ierburi aromate Seminte si fructe in coaja tare: migdale, fistic, arahide, alune, seminte de dovreac, in, floarea soarelui, canepa etc. Lichide: apa, lapte de soia neindulcit, ceaiuri, smoothie-uri de fructe (fara adaos de zahar) |
Toate produsele de origine animala (principiul de baza al postului)
Orez alb Alimentele prajite Painea alba si fainoasele din faina alba Bauturile carbogazoase Pateurile si mezelurile vegetale Produsele alimentare care contin conservanti sau aditivi Zaharul rafinat si produsele care il contin Margarina si produsele tartinabile cu continut ridicat de grasimi si carbohidrati Produsele de patiserie Dulciurile de post Produsele procesate din soia |
Dr. Laura Ene, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Clinica de Nutritie KiloStop
Vezi si:
https://www.tabu.ro/ce-sa-mananci-si-ce-sa-eviti-post-ca-sa-nu-te-ingrasi/
https://www.tabu.ro/detoxifierea-curatenia-de-primavara-organismului-partea-3/
https://www.tabu.ro/detoxifierea-curatenia-de-primavara-organismului-partea-2/