Pilula contraceptivă este considerată cea mai la îndemână metodă contraceptivă pentru o femeie care nu e pregătită încă să devină mamă. În momentul în care începi să iei anticoncepţionale este posibil să te confrunţi cu dureri de cap, stări de greaţă, crampe sau sensibilitatea sânilor. Aşa că este absolut normal să intervină anumite schimbări şi în momentul în care renunţi la acestea. Dar teama de efectele secundare care au loc odată cu renunțarea la pilula contraceptivă face ca dezicia să devină tot mai dificilă.
Ceea ce pe femei le sperie mai mult ar putea aduce însă schimbări pozitive pentru organism, pe care, cred specialiștii, unele persoane nu le vor observa deloc. Totul se limitează la faptul că femeile răspund diferit și ar trebui să acorde mai multă atenție unor lucruri. În primul rând, renunțarea la pilula contraceptivă aduce cu sine o îmbunătățire a vieții sexuale. Femeile au acuzat adesea că atunci când iau contraceptive, libidoul lor scade. Cum se explică asta? Odată ce o femeie încetează să mai ia pilula, are loc o creștere naturală a nivelului de testosteron în organismul ei, cu precădere în preajma ovulației.
Pilulele contraceptive atenuează simptomele şi perioada menstruaţiei. Menstruaţia poate fi diferită la întreruperea administrării de contraceptive orale, lucru care afectează şi frecvenţa, dar şi volumul menstruaţiei. Există femei cărora le întârzie menstruația între 3 și 6 luni, iar acest lucru nu înseamnă că s-a instalat o sarcină.
În cazul în care pilulele contraceptive îţi dădeau dureri de cap, în momentul în care renunţi la ele aceste dureri pot dispărea. Însă, există persoane în cazul cărora durerile de cap s-au ameliorat când au început să ia anticoncepţionale.