Tabu
LIFESTYLE

Ce și cum trebuie să gătim pentru a mânca mai sănătos

Majoritatea oamenilor gătesc pentru că așa au fost obișnuiți de mici și pentru că sunt în căutarea acelor gusturi deosebite. Cruditățile cel mai des servite sunt cele din regnul vegetal, însă există excepții de la regula gătitului chiar și în ceea ce privește carnea, cum ar fi Prosciutto di Parma, Jamon Iberico sau somonul crud, printre altele.

Pe lângă asta, știm bine că prepararea termică a celor mai multe dintre alimente duce la distrugerea anumitor substanțe nutritive, cum ar fi vitaminele, mineralele și enzimele.

Totuși, de ce gătim alimentele? Multe persoane nu vor da răspunsul corect.

Motivația științifică este că gătitul, atunci când este efectuat corect, contribuie la eliminarea multor bacterii și a anti-nutrienților, dar și de o digestie mai ușoară a alimentelor, precum și o mai bună absorbție a nutrienților rămași.

Așadar, care sunt cele mai sănătoase metode de a găti alimentele?

Gătirea la aburi este, de departe, cel mai recomandat, întrucât conservă o mare parte dintre elementele nutritive ale alimentelor. Pe lângă asta, se poate găti aproape orice în acest mod, fără să se folosească uleiuri sau alte grăsimi, de la legume și cereale, până la carne ușoară – pește, pui etc. Mâncărurile gătite în acest fel pot fi extrem de gustoase, întrucât se pot condimenta după preferințele personale, însă de cele mai multe ori nu este nevoie de altceva în afară de sare, piper și un strop de lămâie.

Mâncarea nepreparată termic (RAW) – Nutriționiștii ne spun că meniul zilnic al fiecărei persoanei care dorește să rămână sănătoasă ar trebui să includă cel puțin 25% preparate crude. În cealaltă extremă, sunt raw-veganii, care consumă cel puțin 75% alimente crude zilnic – pentru a se putea bucura de toți nutrienții alimentelor consumate. Cu toate acestea, roșiile, morcovii, spanacul, ardeii și cartofii dulci, sunt câteva dintre legumele care sunt mai sănătoase atunci când sunt gătite.

Coacerea – Aceasta este una dintre metodele considerate sănătoase, însă nu este întotdeauna așa. Cantitatea de apă și de grăsimi folosită poate reduce plusurile coacerii. Spre exemplu, o gustare extrem de sănătoasă sunt cartofii copți în coajă. Pentru a da un plus de savoare, pe lângă condimentele folosite la început, se poate adăuga la sfârșit, după scoaterea din cuptor, un amestec de condimente și chiar un ulei aromat.

Gătirea la grătar electric sau cu apă – Grătarul, prin definiție, ajută la realizarea unor preparate gustoase. Pe lângă carne, se pot prepara diverse legume extrem de gustoase la grătarul electric sau cel cu apă, cum ar fi vinetele, ardeii, ceapa, ciupercile și diverse tipuri de frigăruie vegetale. Grătarele clasice cu jar trebuie însă evitate, întrucât există studii care spun că alimentele gătite în acest mod pot crește riscul apariției unor forme de cancer.

Prăjirea rapidă, cu ulei puțin sau deloc – Există anumite tigăi sau wok-uri care permit prepararea termică fără ulei. Dacă, totuși, vrei să folosești puțină grăsime, orientează-te către substanțe bogate în grăsimi mononesaturate sau grăsimi saturate, a căror temperatură de ardere este mai ridicată și astfel, nu favorizează apariția aldehidelor – produși cu potențial cancerigen. Este bine să citiți cu atenție eticheta produsului, care poate fi însă, la fel ca un bonus pariuri – adică crezi că știi în ce te bagi, dar nu ești niciodată complet sigur de ce urmează. Una peste alta, este de preferat să nu lăsați preparatele pe foc foarte mult timp și să amestecați des, pentru a nu arde mâncarea.

Fierberea – Este probabil metoda cea mai lipsită de gust, dar și cea mai simplă. Arunci alimentele într-o baie de apă, pui puțină sare și pornești focul. Problema este că nu este o metodă atât de sănătoasă pe cât se crede, întrucât lunga durată a fierberii și cantitatea mare de apă eliberează peste două treimi din minerale, precum și alți nutrienți, care ajung în apă. De aceea, fierberea este recomandată pentru supe și ciorbe, acolo unde se consumă lichidul rezultat în urma preparării. Totodată, zeama rezultată poate fi folosită și pentru realizarea unor alte preparate, ca de exemplu, orezul.

Pe lângă modalitatea de gătire, este important și ce alimente folosești, dar și orele meselor. Toate aceste lucruri trebuie să fie gândite împreună pentru a ajuta organismul să funcționeze în parametri. Dacă nu ai timp să te informezi foarte mult, reține că gătitul la abur și consumul de legume sunt variante sigure, la care poți recurge oricând.

ARTICOLE SIMILARE

Cum arata acum gemenele siameze de origine romana Tatiana si Anastasia Dogaru!

Cum sa scapi de frica!

realitatea

Mihaela Rădulescu, surprinsă ÎN PAT CU UN FOST IUBIT!

Problemele si-au pus amprenta! Alexandra Dinu: “Nu arat foarte bine”

Toamna aceasta aniversăm 80 de ani de la prima pereche de ciorapi din nailon

realitatea

De ce tot mai multe femei merg la vânătoare? Care este filozofia lor despre vânătoare, de ce aleg acest stil de viață?

realitatea

Scrie un comentariu