Deși antibioticele sunt extrem de importante pentru tratarea multor tipuri de infecții bacteriene, este necesar să nu abuzăm de ele și mai ales să nu le utilizăm fără o prescripție din partea unui medic.
Administrarea de tratament cu antiobiotice fără a consulta un medic specialist, cum se întâmplă din păcate extrem de des în țara noastră, poate produce efecte extrem de negative. Nu numai că se favorizează creșterea rezistenței bacteriilor la antibiotic și boala va fi mai greu de tratat, dar administrarea greșită de antibiotic poate face ca viitoarele tratamente să fie total ineficiente.
Cele mai dese cazuri în care se impune un tratament cu antibiotic sunt:
- împotriva stafilococului auriu
- infecții urinare
- pneumonii, sinuzite, otite
- amigdalita streptococica
- tusea convulsiva (pertussis)
- conjunctivită
- infecții ale pielii
- meningită bacteriană
- infecții cu transmitere sexuală
- acnee
- înainte de o intervenție chirurgicală
Pentru ca tratamentul cu antibiotice să aibă efectul scontat și să nu suferi de efecte adverse, trebuie să urmezi câteva regului de bază:
- Nu folosi niciodată antibiotice fără rețetă de la medic.
- Respectă schema de administrare prescrisă: unele antibiotice se iau o dată la 6 ore, altele la 8, la 12 sau chiar 24 de ore. Este important să respecți orele de administrare pentru a putea menține un flux constant de substanțe antibiotice în corp astfel încât bacteriile dăunătoare să nu aibă timp să se regrupeze și să se multiplice din nou.
- Urmează tratamentul în perioada prescrisă de medic, chiar dacă pare că te-ai însănătoșit.
- Administrează în timpul tratamentului cu antibiotice suplimente alimentare cu probiotice pentru a-ți proteja flora intestinală și pentru a evita dezechilibrele care pot apărea la nivelul acesteia.
Această ultimă regulă este la fel de importantă de respectat ca primele 3, întrucât este deosebit de important să se restabilească rapid echilibrul florei intestinale.
Spitalul Universitar din Maastricht sub îndrumarea profesorului Reinhold Schockbruger a analizat care tulpini bacteriene prezente în corpul uman sunt cele mai potrivite pentru a preveni creșterea speciilor bacteriene care cauzează afecțiuni și de aceea ar trebui să iei în calcul un supliment alimentar care conține următoarele 10 tulpini bacteriene speciale:
- Bifidobacterium bifidum W23
- Bifidobacterium lactis W18
- Bifidobacterium longum W51
- Enterococcus faecium W54
- Lactobacillus acidophilus W37
- Lactobacillus acidophilus W55
- Lactobacillus paracasei W72
- Lactobacillus plantarum W62
- Lactobacillus rhamnosus W71
- Lactobacillus salivarius W24
Cel mai bine este să se administreze un produs care conține tulpini bacteriene selectate în mod special care vor ajunge în intestin, se vor multiplica acolo și vor evacua microorganismele patogene. Prin activitatea înaltă a tulpinilor bacteriene selectate, se obțin niveluri optime ale ph-ului pentru a preveni propagarea microorganisme patogene.
Cum să utilizați un supliment alimentar cu probiotic:
Cel mai bine este să utilizați suplimentele alimentare cu probiotice încă din prima zi de administrare a antibioticelor. După finalizarea tratamentului, este esențial pentru restabilirea florii intestinale sănătoase să continuați să luați aceste suplimente timp de încă 1-2 săptămâni.
Dozare: Cel mai bine este să îl administrați înainte de masă, eventual cu o anumită perioadă de timp între administrarea antibioticului. (3 ore)
Sursa: Tabu.RO