Pe 8 martie, de Ziua Femeii, românii respectă o serie de tradiţii şi superstiţii pentru a avea noroc în dragoste.
De Ziua Femeii, pe 8 martie, este bine ca femeile să poarte mărţişorul în piept, pentru a avea noroc în dragoste tot anul.
Ziua de 8 Martie, Ziua Femeii, este legată simbolic de flori. Mai exact de lalea. Această floare reprezintă primăvara și gingășia, deci trebuie oferită femeilor de ziua lor.
Se spune că fetele care poartă mărțișorul în perioada 1-9 martie vor avea noroc tot anul în dragoste. Astfel, de Ziua Femeii nu trebuie dat jos din piept mărţişorul primit pe 1 Martie.
De 8 martie, bărbații trebuie să le dăruiască flori fiicelor/ iubitelor/soțiilor/mamelor. Nu orice fel de flori însă, ci lalele, întrucât acestea sunt simbolul Zilei Internaționale a Femeii.
De 8 Martie, bărbații nu trebuie să se certe cu femeile. Fie că vorbim de certuri în cuplu, certuri mamă- fiu, tată-fiică, acestea sunt interzise cu desăvârșire în această zi. Se spune că neînțelegerile într-o astfel de zi atrag ghinionul asupra întregii familii.
Dacă dăruiți buchetul mamei puteți opta pentru lalele violet, simbolizând respectul purtat pentru cea care v-a dăruit viața. Pentru fiică, puteți alege lalelele albe, simbol al purității.
Cum a apărut Ziua Femeii
Originea acestei zile o găsim în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea. În data de 8 martie 1857, la New York, muncitoarele de la fabrica de textile au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva condiţiilor inumane de muncă şi a salariilor foarte mici.
Tot la data de 8 martie, mii de femei au protestat la New York, cerând să li se micşoreze zile de lucru, să aibă salarii mai bune, dar şi să aibă drept de vot. Sloganul acestora fiind “Pâine şi trandafiri”, pâinea simbolizând securitatea economică, iar trandafirul fiind asociat cu o îmbunătăţira calităţii vieţii lor.
Un alt moment istoric pentru lupta femeilor este tragedia de la fabrica Shirtwaist din New York, din 25 martie 1911, atunci când într-un incendiu cauzat de nerespectarea siguranţei angajaţilor au murit peste 140 de oameni, majoritatea femei.
Abia în anul 1977, Organizaţia Naţiunilor Unite şi-a asumat responsabilitatea pentru adoptarea unei zile internaționale a femeii. În acel an, Adunarea Generală ONU a adoptat rezoluţia 32/142, invitând fiecare ţară să proclame, orice zi a anului, în acord cu obiceiurile şi tradiţiile sale ca “Zi a Naţiunilor Unite pentru Dreptatea Femeii şi Pace Internaţională”.
Sursa: Tabu.RO