Tabu
lifestyle

Studiu: ceaiul hidratează mai bine decât apa

Eu nu obișnuiesc să beau des apă. Recunosc. Sunt vinovată. Nu reușesc să îmi creez acest reflex de a bea apă, însă îmi place să beau ceai și sucuri naturale. Dar regula conform căreia corpul un om are nevoie de un consum de 2 litri de lichide pe zi, nu sugerează strict consumul de apă plată. E drept că nu putem înlocui apa cu băuturi carbogazoase sau alcool, dacă nu ni se spune exact. Dar, un ceai rece, vara, sau unul cald în sezonul rece poate fi o alternativă sănătoasă și chiar plăcută. Gândește-te doar la câte beneficii îți oferă o ceașcă de ceai!

Dr. Gheorghe Mencinicopschi s-a gândit la acest lucru și a realizat un studiu prin care a investigat efectul potenţial de hidratare al diferitelor băuturi asupra organismului în funcţie de valoarea tensiunii superficiale și a observat că un simplu ceai, cald sau rece, are o contribuţie importantă la hidratarea corectă a organismului.

Studiul realizat sugerează că apa băută sub formă de ceai are un efect hidratant mai bun, datorită faptului că ceaiul ajută moleculele din apă să fie absorbite mai uşor de fiecare celulă şi să rămână pentru mai mult timp în organism.

După rezultatele studiului de anul trecut privind consumul de ceai la români, am dorit, în mod firesc, să aprofundez cercetarea asupra beneficiilor acestuia, în special în ceea ce priveşte efectul de hidratare asupra organismului”, a declarat Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi. „Pornind de la o serie de observaţii preliminarii, am iniţiat un studiu care a urmărit determinarea efectului potenţial de hidratare a diferitelor tipuri de lichide: apă, ceai, infuzii de plante şi fructe. Rezultatele sugerează faptul că ceaiul, o băutură complexă, recunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătăţii precum scăderea riscului cardio-vascular, îmbunătăţirea capacităţii de concentrare, revitalizare, ca şi pentru gustul plăcut, joacă un rol important şi în hidratarea corectă a organismului. Fie că este vorba despre ceaiul cald pe care îl preparăm acasă sau la birou, fie că optăm pentru variante tip ice tea, ceaiul contribuie la o bună hidratare a organismului, pe parcursul numeroaselor activităţi pe care le desfăşurăm în fiecare zi. Hidratarea corectă înseamnă sănătate durabilă”, a adăugat Dr. Mencinicopschi.

Proiectul de cercetare al Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi de anul acesta vine în completarea studiului privind consumul de ceai verde în România, realizat în aprilie 2012. Iniţiativa a apărut din dorinţa de a studia principiile unei hidratări corecte a organismului, condiţie atât de importantă pentru menţinerea unei sănătăţi optime şi pentru prevenirea apariţiei diferitelor afecţiuni. Printre consecinţele unei hidratări insuficiente se numără constipaţia, unele afecţiuni renale, creşterea tensiunii arteriale, autointoxicarea corporală, durerile de cap şi diminuarea performanţelor fizice şi mentale.

Ceaiul verde este considerat ca fiind una dintre cele mai sănătoase băuturi din lume după apă. Studiile au arătat că, un consum de 2-3 căni de ceai verde, în fiecare zi poate avea efecte benefice asupra sănătăţii inimii prin menţinerea sănătăţii vaselor de sânge. Ceaiul verde are un conţinut bogat de flavonoizi. În plus, ceaiul este o băutură revitalizantă, care se integrează foarte bine într-o alimentaţie echilibrată şi un stil de viaţă sănătos. Ceaiul poate fi consumat atât în varianta caldă, cât şi rece, sub formă de ice tea. Băut fără lapte şi zahăr, ceaiul este un ajutor important în dietele destinate menţinerii sau scăderii în greutate.

ARTICOLE SIMILARE

Joe Satriani: Making Of

Concert Madonna, planul locației

realitatea

1.000.000 euro pentru o noapte cu …? Afla ACTRITA si cine i-a propus asta

Tabu de iunie: interviu Jonathan Safran Foer

realitatea

Ce se intampla cu Facebook dupa ce mori?

realitatea

Ştiaţi care sunt numele adevărate ale vedetelor?

realitatea

Scrie un comentariu