Tabu
CULTURE

Cealaltă față a frumuseții

Din păcate, toate aceste produse conțin ingredienți care afectează, pe termen lung, pielea, dar și sănătatea, în general. În momentul în care un produs este aplicat pe piele, moleculele sale sunt absorbite în sistemul vascular și răspândite la nivelul ficatului, creierului și rinichilor. Astfel, pot apărea dureri de cap, stări de vomă, iritații și inflamații ale pielii, boli dermatologice, alergii sau chiar cancer. Experții au alcătuit o listă care conține cele mai de evitat ingrediente prezente în produsele cosmetice, iar noi am decis că trebuie să le cunoști și tu. Alegerea de a folosi sau nu produse ce conțin aceste ingrediente îți aparține în totalitate.

1. Sulfat de sodiu lauryl și sulfat de amoniu lauryl

Descrise frecvent ca derivate din nuca de cocos, se găsesc de obicei în șampon, pastă de dinți, demachiant, produse de igienă corporală sau spumă de baie. Ele pot provoca iritații severe ale pielii, sunt absorbite ușor în corp și pot afecta creierul, inima, plămânii și ficatul, ceea ce poate conduce la posibile probleme de sănătate pe termen lung. Aceste ingrediente sunt suspectate că ar favoriza producerea cataractei și că împiedică dezvoltarea normală a vederii la copii.

2. Methyl/propyl/ butyl/ ethyl parabeni

Sunt conservanți care se folosesc pe scară largă în industria cosmetică, în deodorante, produse de îngrijire a pielii și chiar în produsele destinate copiilor. Sunt, de asemenea, folosiți și drept conservanți alimentari (E-uri). Rolul lor este de a prelungi viața produselor. Sunt cunoscuți ca fiind foarte nocivi, provoacă iritații și reacții alergice. Într-un studiu recent, cercetătorii britanici au descoperit o legătură puternică între folosirea parabenilor și creșterea ratei de cancer de sân la femei. Oamenii de știință au descoperit o concentrație de 90% de parabeni în tumorile mamare testate.

3. Propilene-Glicol

Prezent în multe dintre produsele de frumusețe cum sunt cremele, dema­chiantele și alte cosmetice, poate cauza erupții cutanate și dermatite de contact. S-a demonstrat că poate afecta rinichii și ficatul.

4. Alcool Isopropil

Alcoolul este folosit ca solvent în mul­te produse de îngrijire a pielii. Poate cauza iritații ale pielii și distrugeri ale stratului natural protector al pielii, lăsând cale liberă bacteriilor și virușilor. Poate, de ase­menea, cauza îmbătrânirea prematură a pielii.

5. DEA (Diethanolamin), TEA (Triethanolamin) și MEA (Monoethanolamin)

Aceste substanțe sunt solvenți și detergenți puternici și sunt folosiți în cosmetice, creme pentru față și corp, pentru efectul emo­lient. Pot provoca reacții alergice, iar folosirea lor îndelungată a fost legată de creșterea riscului de cancer la ficat și rinichi.

6. Aluminiu

Este un ingredient pe care îl regăsim în mod obișnuit în antiperspirante și este suspectat de producerea bolii Alzheimer.

7. Uleiul mineral

Derivat al petrolului, se regăsește frec­vent ca ingredient principal în cremele pentru față și corp. Uleiul pentru copii conține 100% ulei mineral. Învăluie pielea ca un film, astupă porii și oprește eliminarea secreției sebacee din piele, ceea ce conduce la acnee și alte afecțiuni ale pielii.

8. Polietilene glicol

Folosit în produsele de îngrijire a pielii, interferează cu echilibrul natural de hi­dra­tare al pielii și poate cauza accelerarea proceselor de îmbătrânire a pielii, dar și crește vulnerabilitatea pielii la bacterii.

9. Talc

Face parte din familia mineralelor și este folosit în pudrele cosmetice. Studii știin­țifice au demonstrat că aplicarea constantă a pudrei de talc în zona genitală crește de 3-4 ori riscul de cancer ovarian la fetițe. Inhalarea talcului poate avea efecte pe termen lung asupra sănătății bebelușului.

ARTICOLE SIMILARE

Celebritati nascute pe 10 iulie!

realitatea

Premiul Nobel pentru Literatură 2020, acordat poetei Louise Gluck

Andreea Damian

Celebritati nascute pe 7 mai!

realitatea

Începe Spotlight, festivalul care oferă un spectacol unic de lumină şi tehnologie pe Calea Victoriei din București

Andreea Damian

Puștii electro s-au legănat pe swingul Koop

realitatea

Festivalul de film Cinemascop redeschide grădina de vară din Eforie Sud

Andreea Damian

Scrie un comentariu