Uitați de zicala „totul este corect în dragoste și în război”. Atunci când vine vorba de lupta verbală cu persoana iubită, experții spun că cearta este cu siguranță sănătoasă dacă o facem cum trebuie.
Certurile minore sunt categoric excluse, spun experții, iar menținerea unei comunicări iubitoare, oneste și deschise ar trebui să fie o prioritate.
„Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-am observat în cercetările noastre este că oamenii beneficiază cel mai mult dacă sunt direcți”, a declarat, pentru CNN, Jim McNulty, profesor de psihologie la Florida State University, care a studiat tinerii căsătoriți și relațiile apropiate de-a lungul timpului. „Bătaia de joc, insinuările, insinuările, sarcasmul nu funcționează.”
„Când oamenii au perspective diferite – și cu toții avem – este important să le exprime”, a spus McNulty, „dar trebuie să o facă într-un mod clar și cât mai constructiv posibil”.
E sănătos să te cerți cu persoana iubită
Dacă să te cerți cu persoana iubită este atât de greu, de ce să o faci? Mulți oameni se mândresc cu faptul că nu intră niciodată în luptă cu partenerii lor, a spus McNulty. Aceasta este o greșeală gravă, a spus el.
„Când oamenii evită „lupta”, evită să vorbească”, a spus McNulty. „Eu îi spun în mod constant partenerului meu: Dacă ceva te deranjează. Aș prefera să știu decât să nu știu, astfel încât să pot face ceva în legătură cu asta. Dacă nu știu, nu pot face nimic”.
Un studiu din 2008, care a urmărit aproape 200 de cupluri timp de 17 ani, a constatat că acele cupluri care și-au reprimat amândouă furia în căsnicie aveau mai multe șanse să moară prematur decât cele care nu au făcut-o. „Evitarea conflictului nu funcționează”, a declarat Caitlin Cantor, un terapeut individual de cuplu și sexual, certificat din Philadelphia.
Alege un moment bun pentru a vă certa
Cei mai mulți oameni văd certurile din dragoste ca pe o întâlnire de moment, adesea declanșată de sentimente precum „Nu mai pot suporta asta”.
„În acele momente este mai greu să-ți muști limba sau să te gândești bine la ceea ce spui înainte de a o spune”, a spus McNulty. „De multe ori, oamenii regretă ceea ce spun mai târziu, așa că încercați să evitați să vă aflați în acele momente”.
De îndată ce începeți să simțiți că presiunea crește, programați un moment pentru a discuta despre sentimentele dvs. cu persoana iubită, astfel încât să fiți amândoi liberi de distrageri și de stres, a spus McNulty. Acest lucru este mai greu decât pare, a adăugat el, deoarece oamenii lasă adesea lucrurile să se acumuleze până când explodează, sau abordează dezacordurile atunci când sunt obosiți, stresați sau „înfometați”.
Analizează-ți sentimentele
„Programarea unei certuri îți permite, de asemenea, să te gândești la sentimentele tale și să încerci să ajungi la fondul lor, spun experții. Dar nu încercați să abordați prea multe într-o singură ședință. Eu o numesc gândire de bucătărie, doar un fel de a arunca tot ce este greșit acolo deodată”, a spus McNulty.