Oamenii de ştiinţă de la Harvard au publicat un studiu despre pierderea mirosului şi / sau a gustului, principalul simptom neurologic şi în general, unul dintre primele semnale care sugerează boala Covid-19.
Pierderea mirosului pe termen limitat (anosmia) este principalul simptom neurologic şi unul dintre primele şi cele mai frecvente semne ce indică infectarea cu virusul SARS-CoV-2, ce determină boala Covid-19. Conform cercetătorilor, acest simptom este mai prezent decât febra sau tusea.
În mod surprinzător, neuronii senzoriali responsabili de simţul mirosului nu sunt vulnerabili la noul virus. Echipa de neurologi de la Harvard Medical School a descoperit că infectarea cu noul coronavirus a unor tipuri de celule non-neuronale ar fi, de fapt, responsabilă de anosmia la pacienţii cu Covid-19.
„Descoperirile noastre indică faptul că noul coronavirus schimbă simţul mirosului la pacienţi, nu prin infectarea directă a neuronilor, ci prin afectarea funcţiei celulelor de susţinere”, a declarat autorul principal al studiului Harvard, Sandeep Robert Datta, profesor asociat de neurobiologie în Institutul Blavatnik de la HMS.
„Acest lucru implică faptul că, în cele mai multe cazuri, infecţia cu Covid-19 este puţin probabil să afecteze permanent circuitele neuronale olfactive şi să conducă la anosmia persistentă”, a adăugat Datta.
„Cred că este o veste bună deoarece, odată ce se elimină infecţia, neuronii olfactivi nu par să aibă nevoie să fie înlocuiţi sau reconstruiţi de la zero”, a spus el. ”Dar avem nevoie de mai multe date şi de o mai bună înţelegere a mecanismelor de bază pentru a confirma această concluzie”, a adăugat profesorul.
3 comentarii