Grupul de lucru pentru mediu (EWG) din SUA dezvăluie lista alimentelor neorganice care conțin cea mai mare cantitate de pesticide. Supranumită „Dirty Dozen”, organizația amintește că este dăunător organismului consumul lor.
Utilizate pentru combaterea buruienilor sau paraziților, pesticidele sunt dăunătoare sănătății noastre. Ca în fiecare an în primăvară, Grupul de lucru pentru mediu (EWG) a publicat noul său ghid care măsoară nivelurile de pesticide de pe fructe și legume din agricultura neecologică. Pentru a compila această listă, EWG a folosit date de la Departamentul de Agricultură al Statelor Unite (USDA). Înainte de fiecare test, elementele studiate au fost spălate, decojite sau șterse.
Care sunt cele mai infectate legume și fructe?
În fiecare primăvară, instituția își dezvăluie clasificarea „Dirty Dozen”, douăsprezece plante contaminate de aceste substanțe chimice manipulate în timpul culturilor și recoltelor. Iată clasamentul din 2021:
1 căpșuni
2 spanac
3 varza kale și frunzele de muștar
4 nectarine
5 mere
6 struguri
7 cireșe
8 piersici
9 pere
10 ardei și ardei iute
11 țelină
12 roșii
Potrivit organizației, aproape 90% din probele analizate conțin reziduuri de două sau mai multe pesticide. Foarte apreciat în Statele Unite pentru reputația sa de mâncare sănătoasă, kale ocupă totuși locul trei în clasamentul EWG. Potrivit cercetărilor USDA, un pesticid clasificat ca fiind cancerigen este detectat în mod regulat pe această legumă verde.
Ce legume și fructe sunt cele mai puțin contaminate de pesticide?
EWG a enumerat și cele mai sigure produse neorganice. Poreclit „Clean Fifteen”, aproximativ cincisprezece alimente se află în clasificarea asociației pentru acest an 2021:
1 avocado
2 porumb dulce
3 ananas
4 ceapa
5 papaya
6 mazăre (congelate)
7 vinete
8 sparanghel
9 broccoli
10 varză
11 kiwi
12 conopida
13 ciuperci
14 pepene galben Honeydew
15 pepenele galben Cantalup