Tabu
HEALTHSlider

Cele 9 vaccinuri de care au nevoie adulții

Vaccinurile salvează până la 3 milioane de vieți în fiecare an, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Și nu sunt doar pentru copii, și adulții ar trebui să fie vaccinați. Acesta este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a vă proteja de boli grave, dintre care unele pot fi letale. Și veți proteja, de asemenea, pe cei care nu pot fi vaccinați din cauza anumitor probleme de sănătate sau a altor factori.

Iată ce vaccinuri ar trebui să-ți faci când ești adult!

Antigripal

Virusul gripal se schimbă frecvent și nimeni nu poate prezice cât de mortal va fi. De aceea, în fiecare an sunt dezvoltate noi variante de vaccinuri. Vaccinurile anuale împotriva gripei vă pot proteja împotriva acestei boli. Simptomele frecvente includ tuse, dureri în gât, febră, rinoree, dureri de cap și oboseală. Gripa poate fi deosebit de periculoasă pentru unii oameni – cei cu boli pulmonare cronice sau diabet, femeile însărcinate și adulții cu vârsta de 65 de ani sau mai mult.

Vaccin HPV

Virusul Papiloma uman este un virus papilloma care infectează epiderma și membranele mucoase ale omului. HPV poate duce la cancer de cervix, vulvă, vagin, și anus la femei. La bărbați, poate duce la cancer de anus și penis. Căile de transmitere sunt contactul direct si indirect. Vaccinul este cel mai eficient dacă este administrat la vârsta de 11 sau 12 ani, înainte de a începe viața sexuală. Cu toate acestea, dacă sunteți deja mai în vârstă și activ sexual, tot ar trebui să vă vaccinați. Vaccinul HPV se administrează de obicei în 3 doze pe o perioadă de 6 luni.

Pneumococic

Infecția pneumococică poate provoca pneumonie, meningită și sepsis. Pentru a preveni aceste boli, se recomandă ca persoanele care au 65 de ani sau mai mult să se vaccineze. Și dacă aveți între 19 și 64 de ani, ar trebui să luați în considerare vaccinarea dacă faceți parte dintr-o categorie de risc – persoane cu boli cronice, cu afecțiuni care slăbesc sistemul imunitar, cum ar fi HIV / SIDA și cancer, scurgeri de lichid cefalorahidian, astm și fumat.

Antitetanos, anti-difterie, anti tuse convulsivă

Tetanosul este o boală care provoacă crampe musculare dureroase și poate fi mortală. Difteria poate duce la probleme cardiace și paralizie. Pertussis sau tusea convulsivă provoacă tuse severă, care poate dura săptămâni întregi și care poate duce chiar la coaste rupte.

Vaccin împotriva Zonei Zoster

Zona Zoster este o erupție cutanată dureroasă cu vezicule. Dispare după 2 până la 4 săptămâni, dar la unii oameni, durerea poate rămâne luni sau chiar ani. Această afecțiune se numește nevralgie postherpetică și este cea mai frecventă complicație a zonei zoster. Pe măsură ce îmbătrânești, riscul de a face zona zoster și nevralgie postherpetică crește. Vaccinarea se recomandă în special persoanelor peste 50 de ani. Această boală poate apărea de mai multe ori, deci este necesară o vaccinare chiar dacă ați avut anterior zona zoster.

Anti varicelă

Varicela este o boală foarte contagioasă. Complicațiile pot include pneumonie, leziuni cerebrale și infecții ale pielii. Dacă nu ați avut niciodată varicelăsau nu ați făcut niciodată varicelă, ar trebui să primiți 2 doze din vaccinul împotriva varicelei. Este deosebit de important pentru lucrătorii din domeniul sănătății și pentru persoanele care vin adesea în contact cu copiii.

Rujeola, oreionul și rubeola

ROR este un vaccin care protejează împotriva a 3 boli. Rujeola, care poate provoca pneumonie, leziuni cerebrale și chiar moarte; oreion, care poate duce la surditate, meningită și encefalită; și rubeolă, care poate duce la inflamația nervilor. Adulții trebuie să primească cel puțin o doză de vaccin ROR. Anumite persoane, cum ar fi studenții, cei care călătoresc în străinătate și lucrătorii din domeniul sănătății, li se recomandă să primească 2 doze.

Meningococic

Boala meningococică este extrem de periculoasă pentru viață, cauzând în unele cazuri moarte sau complicații grave, de exemplu, leziuni cerebrale.

Hepatita A și B

Hepatita A și B sunt boli ale ficatului. Puteți contracta hepatita A dacă mâncați alimente sau beți apă contaminată. Hepatita B se ia dacă intrați în contact cu sângele sau alte fluide corporale ale unei persoane infectate. Vaccinarea este deosebit de importantă pentru persoanele care sunt expuse la sânge la locul de muncă și pentru cei care locuiesc cu o persoană infectată.

ARTICOLE SIMILARE

Andreea Marin, la un pas de moarte

Andreea Damian

Melania Trump, ultimul mesaj în calitate de Prima Doamnă a SUA

Andreea Damian

A copiat ținutele vedetelor pentru a demonstra că mărimea nu contează

Andreea Damian

Reacția incredibilă a prințului William după ce Emma Thompson a încercat să-l sărute

Andreea Damian

Orașele plutitoare – soluția salvatoare a ONU pentru populațiile afectate de schimbările climatice

Andreea Damian

Mihaela Rădulescu revine pe sticlă. Cu ce post a bătut palma

Andreea Damian

Scrie un comentariu