1. I’m Still Here. Un documentar de Casey Affleck despre Joaquin Phoenix. Gras, rappait si cel mai probabil fabricat, pe post de actor caruia i-a cam sarit o doaga. Vocea gajait-psihanalitica din trailer m-a facut cel putin curios, ca si intrebarea «cum e de fapt, incestuos de sincer sau mincinos de amuzant ?
2. Never Let Me Go. Un film cu Charlotte Rampling nu se rateaza. Dincolo de asta, aerul de Hollywood pare sa promita ca filmul o sa ajunga si la noi. Plus Keira Knightley, Carey Mulligan si scenariul bazat pe cartea lui Kazuo Ishiguro. Cam branzoso-frumoso-SF, dupa gustul meu, dar saptamana are si zile de duminica. 3. The Town. Regizorul Gone Baby Gone, nimeni altul decat primul frate Affleck, Ben Fata Patrata, se intoarce cu un al doilea film in care flexeaza muschi, arme si masti, intr-o poveste filmata rece-verzui, cu pac-pac si bum-bum, pe fondul unui Boston « muncitoresc ». S-ar putea sa ma limitez la trailer. Din 31.12.
4. Jack Goes Boating. Philip Seymour Hoffman, intr-o comedie romantica. Plus dreadlocks, plus ore de inot, plus umor absurd. Si ca cireasa pe tort, in regia aceluiasi Seymour Hoffman. Cel putin un film dragut si bine jucat. Anuntat la noi pentru 2011.
5. Aurora. Cristi Puiu, o pusca si o regie hipnotica timp de aproape trei ore. Ca forma, un film poate chiar mai bun decat Moartea domnului Lazarescu. Ca sens, dupa cum insusi Puiu a spus, ramane de vazut in timp daca e vin nobil sau otet. Din 26.11.
6. Catfish. Un trailer al naibii de bun. Forma de documentar de amatori cu fraieri, privirea (semi)filozofica asupra facebookului si a fragilitatii relatiilor pe care le presupune, precum si tensiunea de la final ridica foarte mult miza filmului. Probabil o sa il vedem doar in festivaluri sau pe net. Anuntat pentru candva in 2011.
7. Enter the Void. Gaspar Noé (cunoscut macar pentru scena de viol din Irreversible) revine cu un film cu sex, violenta, droguri si Tokio. O imagine super-saturata, cu culori ce amintesc de VHS, dand o tenta foarte arty. Direct din selectia oficiala de la Cannes, deci ori al naibii de bun, ori al naibii de prost. In mod sigur al naibii. Fara data de lansare.
8. The Social Network. Genul de trailer care, macar la inceput, iti ridica 90% din parul de pe maini. Bun de vazut inainte de epilare. Creep/ Radiohead cantat de un cor cu iz bisericesc, drept background sonor pentru povestea ce a precedat nasterea si scandalul din jurul Facebook. In regia lui David Fincher ( e placut sa vezi ca mai sunt si filme regizate de regizori). Like. Din 19.11. 9. Nowhere Boy. Un film atat de anticipat incat la noi a avut premiera acum 5 luni. Next.
10. It’s Kind of a Funny Story. Un film cu adolescent scrantit. Adica cu muzica, glume si emotie. Kind of. Trailerul are gust de reteta. Din seria 500 days of summer, Juno, dar parca kind of not funny. Din 2011.
11. Conviction. Erin Brockovich cu o tocilara. Genul de poveste adevarata pe care e scris « material de Oscar ». Hilary Swank deja nu sta prea rau. Din pacate trailerul e cam tot filmul. Fara data de lansare in Romania.
12. RED. In mod sigur un film de miercuri portocalii. Cu Bruce Willis si John Malkovich, doua din cele mai bune cool voci de la Hollywood. Iarasi material reciclabil, cu batai, glumite si, surpriza, Helen Mirren. Garantez ca va primi o traducere glorioasa a titlului. Propun Atentie ! Pensionari periculosi. Din 15. 10 ( titlul va fi Greu de pensionat)
13. Jackass 3D. Nici nu m-am uitat la tot trailerul. Sunt deja convins ca prostia e mai spectaculoasa in 3D. Fara data ( 3Doamne ajuta !)
14. Marti dupa Craciun. Radu Muntean mai lasa sa treaca cativa ani de la Boogie si acum personajul sau principal se vede pus in fata unei alegeri mai serioase – sotie sau amanta ? Filmul propune trei personaje dintr-o zona ce s-ar putea sa il faca mai putin accesibil amatorilor de golaneala cinematografica. Un film matur si minimalist, atat in forma cat si in revelatii. Din 17.09.
15. Hereafter. Un film de Clint Eastwood, cu Matt Damon si nu despre Nelson Mandela. Cum pe net nu exista decat poze, as zice doar ca Matt Damon a cam imbatranit, ceea ce in conjunctie cu Eastwood poate reprezenta un motiv de vizionare doar pentru gerontofili. Mai vedem. Din 28.01.2011.
16. Medalia de onoare. Trailerul, ajutat si de muzica Kronos Quartet ( Requiem for a Dream, The fountain) insista pe tragismul situatiei unui pensionar a carui viata isi recapata valoarea doar in urma primirii unei medalii de veteran. In film, tragismul se pierde voit in comic, spre bucuria celor mai multi dintre spectatori. Din 12.11.
17. Company Men. Un film cu oameni la cravata si cu neasteptata revelatie ca slujba iti poate manca viata cu cravata cu tot. O lume a aparentelor in care probabil cei patru laureati cu premiu Oscar ( de la Affleck la Kevin Costner) inteleg, pentru a cata oara ?!, ce are valoare in viata. Candva in 2010.
18. Megamind. Inca o animatie a lui 2010, dupa Despicable me, in care eroul e urat si negativ pana ne dam cu totii seama ca de fapt e bun, frumos si dornic de iubire. Din 10 decembrie, cu vocile Tinei Fey si a lui Brad Pitt.
19. Due Date. O productie cu Robert Downey Jr. pe post de om serios si incapatanat sa ramana asa in ciuda nebunului partener de film. Nu am reusit sa ma lamuresc din trailerul care trece prin toate stilurile (mai putin SF !) cat de amuzanta e de fapt aceasta pelicula. De ras nu prea am ras. Din 5.11.
20. Morning Glory. Cu scenaristul de la The Devil Wears Prada si regizorul lui Notting Hill, cu Diane Keaton si Harrison Ford majoritar in repaus ( si pe alocuri funny), o comedie care se lauda cu raspunsul la intrebarea « ce poti face cu un tub de sampon in care a mai ramas doar foarte putin sampon pe fund ? » Cum voiam de mult sa stiu raspunsul la intrebarea asta, il declar un film necesar. Din 21.01.2011.
21. Harry Potter and the Deathly Hollows. Partea 1. Vezi primele sase filme. Observa cum cresc copiii si evolueaza CGI-ul. Din 26.11, ca sa ne tina pana la Craciun.
22. Autobiografia lui Nicolae Ceausescu. Pentru omul din spatele imaginii pe seama careia nu era bine sa facem bancuri cand eram copii. Pentru unul din cele mai bune trailere vazute si rasvazute in ultimul timp. Fara data exacta de lansare.
23. Love and Other Drugs. Cea mai lunga gura, Anne Hathaway, si cel mai lung cap si complicat de scris nume, Jake Gyllenhaal, se intalnesc intr-o comedie romantica bazata pe memoriile lui Jamie Reidy – Tare convingator – Evolutia unui vanzator de Viagra. Judecand dupa trailer, cele doua directii de evolutie faciala se completeaza si rezultatul pare destul de satisfacator. Ca sa zic asa. Din 21.01.2011.
24. The King’s Speech. Cum e sa devii peste noapte rege si sa fii balbait ? Da, s-a facut un film si despre asta. Regele in cauza este tatal reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, George al VI-lea, jucat de Colin Firth. In rolul terapistului, Geoffrey Rush. Un subiect prea pretios pentru a fi ratat. Trailerul va urma. La fel si data lansarii.
25. Portretul luptatorului la tinerete. Debutul in lung metraj al lui Constantin Popescu Jr. Un film lung despre rezistenta grupurilor de partizani anticomunisti, primul dintr-o trilogie. Din pacate l-am ratat la TIFF dar am auzit atat de multe despre, si de foarte bine, si de foarte rau, incat o vizionare a devenit imperios necesara. Din octombrie 2010.
Cum vine toamna, mai urmeaza cateva festivaluri unde ne mai putem clati un ochi si increti un creier. Exclusiv despre premierele din Romania, in programul viitor. PS. Datele de lasare sunt cele prezentate pe site-ul Cinemagia.