Ai la dispoziție o mulțime de uleiuri pentru gătit, chiar dacă la prima strigare, doar cel de floarea soarelui și uleiul de masline par să fie cele mai convenabile alternative. În mod ideal, preparatele realizate (ex: salatele, peștele) sau tipul de gătire ales (ex: coacere, sotare, prăjire) determină tipul de ulei ales. Toate acestea pentru ca tu să obții cele mai delicioase și sănătoase preparate, de fiecare dată când gătești.
Cum se alege corect uleiul în bucătărie?
Cel mai important criteriu de alegere al unui ulei de gătit este punctul acestuia de fierbere. Există uleiuri cu un punct de fierbere ridicat (bogate în Omega 9), cât și uleiuri cu un punct de fierbere scăzut (bogate în Omega 3).
Recomandarea noastră: alege un ulei cu un raport normal de grăsimi esențiale Omega 3 – Omega 6 (1:4). Mai mult decât atât, uleiul pentru gătit pe care vrei să îl cumperi direct de pe net – comanda aici ulei pentru gatit – trebuie să fie bogat în antioxidanți și vitamine.
Ce este punctul de ardere al uleiului?
Prăjiea corectă a unui aliment este determinată de punctul de fierbere al uleiului ales. Atunci când uleiul pentru gătit s-a încins, va începe să fumege. Acest punct determină o serie de reacții la nivelul chimic al acestui lichid încins: acizii grași se descompun, polifenolii și sterolii vegetali sunt distruși, iar în locul acestora apar o serie de substanțe toxice (radicali liberi).
Așadar, pentru popcorn sau cartofi prăjiți, vei seta temperatura aragazului la o valoare mare, de aceea, este necesar să utilizezi un ulei pentru gătit cu un punct de fierbere ridicat (175-190°).
Recomandarea noastră: alege un ulei pentru gătit monosaturat, ale cărui proprietăți chimice nu sunt afectate de temperaturile mari. Ex: uleiul de măsline, uleiul de avocado, uleiul de rapiță, uleiul de nuci etc. Ca alternative, poți comanda online un ulei pentru gătit nerafinat monosaturat (ulei de măsline extravirgin), sau un ulei saturat (ulei de cocos pentru gătit).
Tipuri de ulei / Utilizarea lor în bucatarie / Punctul de fierbere
Iată care sunt principalele tipuri de uleiuri pentru gătit și cum sunt utilizate pentru gătit:
1.Uleiul nerafinat de in
Utilizare: dressing, paste, tartinabile
Punct de fierbere: 107°C
2. Uleiul nerafinat de nuci
Utilizare: dressing, paste, tartinabile
Punct de fierbere: 160°C
3. Uleiul nerafinat de semințe de dovleac
Utilizare: dressing, paste, tartinabile
Punct de fierbere: 160°C
4. Uleiul nerafinat de semințe de cânepă
Utilizare: dressing, sotat, coacere
Punct de fierbere: 165°C
5. Uleiul rafinat de rapiță
Utilizare: sotat, prăjire, coacere
Punct de fierbere: 204°C
6. Uleiul nerafinat de rapiță
Utilizare: dressing
Punct de fierbere: 107°C
7. Uleiul rafinat de susan
Utilizare: sotare
Punct de fierbere: 210°C
8. Uleiul nerafinat de susan
Utilizare: dressing, aromare, paste, tartinabile
Punct de fierbere: 177°C
9. Uleiul rafinat de nuci de Macadamia
Utilizare: prăjire, sotare, coacere
Punct de fierbere: 210°C
10. Uleiul nerafinat de nuci de Macadamia
Utilizare: dressing
Punct de fierbere: 199°C
11. Uleiul rafinat de sâmburi de struguri
Utilizare: dressing, sotare, aromare, coacere
Punct de fierbere: 216°C
12. Uleiul rafinat de semințe de bumbac
Utilizare: dressing, sotare
Punct de fierbere: 216°C
13. Uleiul rafinat de migdale
Utilizare: dressing, sotare, coacere
Punct de fierbere: 221°C
14. Uleiul de muștar
Utilizare: dressing, sotare, prăjire
Punct de fierbere: 221°C
15. Uleiul rafinat de alune de pădure
Utilizare: dressing, coacere
Punct de fierbere: 221°
16. Uleiul rafinat de floarea-soarelui
Utilizare: sotare, coacere
Punct de fierbere: 232°C
17. Uleiul nerafinat de floarea-soarelui
Utilizare: dressing
Punct de fierbere: 107°
18. Uleiul rafinat de porumb
Utilizare: sotare, coacere
Punct de fierbere: 232°C
19. Uleiul nerafinat de porumb
Utilizare: dressing
Punct de fierbere: 160°C
20. Uleiul rafinat de arahide
Utilizare: sotare, coacere
Punct de fierbere: 232°C
21. Uleiul nerafinat de arahide
Utilizare: dressing, aromare
Punct de fierbere: 160°C
22. Uleiul rafinat de soia
Utilizare: sotare
Punct de fierbere: 232°C
23. Uleiul nerafinat de soia
Utilizare: dressing
Punct de fierbere: 160°C
24. Uleiul rafinat de cocos
Utilizare: sotare, prăjire, coacere
Punct de fierbere: 232°C
25. Uleiul nerafinat de cocos
Utilizare: paste, tartinabile
Punct de fierbere: 177°C
26. Uleiul rafinat de palmier
Utilizare: prăjire
Punct de fierbere: 235°C
27. Uleiul rafinat de măsline
Utilizare: sotare, prăjire, coacere
Punct de fierbere: 240°C
28. Uleiul din turte de măsline
Utilizare: dressing
Punct de fierbere: 238°C
29. Uleiul de măsline virgin
Utilizare: aromare, paste
Punct de fierbere: 215°C
30. Uleiul de măsline extravirgin
Utilizare: tartinabile
Punct de fierbere: 208°C
31. Uleiul rafinat de tărâțe de orez
Utilizare: sotare, prăjire
Punct de fierbere: 260°C
32. Uleiul rafinat de șofrănel
Utilizare: sotare, coacere
Punct de fierbere: 265°C
33. Uleiul nerafinat de șofrănel
Utilizare: dressing
Punct de fierbere: 107°C
34. Uleiul rafinat de avocado
Utilizare: dressing, aromare, paste
Punct de fierbere: 271°
35. Uleiul nerafinat de avocado
Utilizare: tartinabile, sotare, prăjire
Punct de fierbere: 243°C
Alege uleiul de gătit potrivit meselor pe care le prepari celor dragi, apoi cumpără-l rapid de pe net, urmând cei mai simpli pași de comandă!