Celulita este o alterare a tesutului conjunctiv ca urmare a acumularii grasimii in adipocite. Se produce imbatranirea tesutului, tulburari la nivelul circulatiei limfatice si sanguine, care favorizeaza retentia de apa si toxine.
In 12% din cazuri, celulita apare in perioada de pubertate, 25% in urma consumului de anticonceptionale, 20% in timpul si dupa sarcina si in 25% din cazuri in perioada de menopauza. „Celulita apare frecvent in perioada dereglarilor hormonale“, spune Dr. Mihaela Leventer de la Clinica Derma Style.
Cum se formeaza celulita?
Atunci cand cantitatea de toxine este prea mare, acestea nu se mai pot elimina normal prin vasele sanguine sau limfatice din cauza unei crispari locale a organismului ca reactie de aparare la intoxicare. Rezultatul este o concentrare de toxine in regiuni delimitate. Apare o stare de inflamare la nivelul tesutului conjuctiv si se formeaza noduli celulitici.
Unde se instaleaza celulita?
Zonele cele mai cunoscute sunt zona soldurilor si a abdomenului. Cele mai raspandite cazuri sunt cele in care celulita se instaleaza pe coapse, genunchi si glezne. Sunt sigura ca nu te-ai gandit ca celulita se poate localiza la ceafa sau pe spate. Ei bine, in zona cefei se formeaza deseori un fel de cocoasa care provoaca migrene si dureri in zona oculara. Daca se localizeaza pe spate, celulita poate provoca dureri mari, coloana vertebrala fiind inconjurata de infiltratii celulitice. Durerile se manifesta pe coloana sau intre omoplati. Partea de sus a bratelor este o alta zona in care se instaleaza frecvent si provoaca dureri la atingere. Pe cicatricele post-operatorii abdominale, care constituie un centru de atractie a celulitei. Pe partile de jos ale obrajilor si pe barbie, formand barbia dubla, si se asociaza cu lipsa de tonicitate a muschilor.
Testul pliului cutanat
In cazul in care nu stiati si celulita are stadii de dezvoltare, ca sa spunem asa. Modul cel mai simplu de a evidentia celulita este „testul pliului cutanat – intre degetul mare si cel aratator se prinde pliul cutanat si se strange intre cele 2 degete – in acest mod se evidentiaza aspectul de coaja de portocala caracteristic celulitei, iar rezultatul testului este pozitiv. Din nefericire, 90% din populatia feminina sufera de celulita si numai 5% dintre barbati au aceasta problema.
Stadiile celulitei
Aceasta afectiune are 4 stadii de dezvoltare. Atunci cand celulita poate fi evidentiata doar prin testul de mai sus, avem de-a face cu stadiul 1. Stadiul 2 este atunci cand aspectul de „coaja de portocala” se vede cu ochiul liber, fara strangerea intre degete a pielii, in picioare, iar in pozitie culcat pe burta, dispare. In stadiul 3, aspectul de coaja de portocala nu dispare in pozitia culcat pe burta, iar stadiul 4 este ceea ce se cheama celulita „monstruoasa“ si se caracterizeaza prin zone de celulita de stadiul 3 si zone de depuneri profunde de grasime si edeme masive.
Cauzele aparitiei celulitei
Alimentatia prea abundenta si bogata in calorii reprezinta factorul principal in aparitia celulitei. Excesul de alcool, ceai, cafea, tutun, consumul insuficient de lichide, dezechilibrul endocrin, proasta functionare a ovarelor, tiroidei si hipofizei; viata sedentara, lipsa de oxigenare, tulburarile hepatice, constipatia si colita. Depresiile nervoase, tensiunea nervoasa, oboseala reprezinta alti factori favorizanti. Celulita are si o componenta ereditara la circa 50% dintre femei, dar nu se mosteneste celulita ca atare, ci doar terenul propice pe care, din cauza factorilor de mai sus, se instaleaza aceasta afectiune.
Vezi si:
http://www.tabu.ro/sanatate-grasimile-din-alimentatie-2/
http://www.tabu.ro/dieta-pentru-un-stomac-plat/
http://www.tabu.ro/detoxifierea-cu-apa-si-lamaie-%E2%80%93-cea-mai-buna-alegere-de-dimineata/
1 comentariu