Tabu
CULTURESlider

Cenușa memoriei | Cum să transformi o tragedie în artă

Anca Coller este un artist vizual specializată în pictură, care a reușit să transforme o tragedie în artă. I-a ars casa cu tot ce lucrase în ultimii ani, iar ea a expus rămășițele incendiului sub forma unei expoziții. Intră în cea mai neconvențională galerie de artă din București!

Cenușa memoriei sau cum poți folosi un eveniment dramatic ca să te resetezi ca om și artist. Așa descrie ea expoziția deschisă până sâmbătă, 30 octombrie, la Celula de Artă. Instalația imersivă a Ancăi Coller, ce încapsulează emoțiile artistei în urma unui incendiu care i-a distrus atelierul, se pot vedea la orice oră în spațiul de pe Bd. Carol, nr. 53.

Asta vară, pe 15 august, a avut loc un incendiu destul de impresionant. Apartamentul ei mic din fața Sălii Palatului a ars în totalitate în timpul zilei din cauza unui scurt-circuit, cum urma să se constate. Locuitorii săi nu erau acolo, fiind în vacanță. Când s-a întors, nu a mai găsit nimic în afară de un maldăr de cenușă.

Da, este adevărat, nu mai există picturi făcute de Anca Coller, nu mai există nici cărțile mele cărate te miri de pe unde, sau mai exact există toate, dar într-o formă codată și condensată care a încăput în aproximativ 150 de saci. Munca de o viață încape în maxim 200 de saci. Totul este scrum.

Este dur, este șocant și frustrant, mai ales când instituțiile care ar trebui să te sprijine să traversezi o astfel de dramă se spală pe mâini sau mai rău, te atacă, te atacă, te desființează. Nu ai timp să-ți trăiești propriul doliu, care e profund, e transformator. Nu ai voie. Nu ești întrebat cum reziști, dacă ai nevoie de ajutor, ești doar pus la pământ.

Anka Coller

Toate lucrările ei, tot ce realizase de cand se știa, deveniseră scrum. Însă dintr-o întâmplare devastatoare în care practic toată identitatea ei de artist a plecat în flăcări, Anca a decis, cu mult curaj și voinșă, să facă o expoziție prin care să recreeze fostul atelier cu ajutorul rămășițelor lui.

Artista propune un spațiu unde privitorul pătrunde într-o lume dramatică populată cu obiecte incinerate, contemplând frumusețea inerentă a acestor transformări. Acest parcurs pune în discuție vulnerabilitatea materiei în fața timpului sau a forțelor exterioare, plasând memoria obiectului în afara controlului celui care l-a făurit.

Iată cum poți găsi aur în propriul atelier. Săpând. Il iei, îl pui în borcan și îl duci acasă. Aur și cenușă. Două ingrediente puternice, o metaforă pentru transformare și permanență, continuitate.

Anka Coller

Parcursul în spațiul expoziției va fi însoțit de o proiecție video realizată în atelierul distrus – o interacțiune ritualică ce prezintă procesul de acceptare și îmbrățișare a realității cu tot ce aduce ea, o încercare de distilare a trăirilor și de extragere a unei stări de conștiență unde frumusețea sau înțelegerea depășesc normalitatea cotidiană.

Pe lângă imagine, sunetul va ghida ritmul, vibrația spațiului. Anca Coller a mai accentuat și în trecut interacțiunea inițiatică pe care publicul trebuie să o aibă când experimentează arta, deschiderea către stări transformatoare și revelatoare care lucrează în fiecare individ în parte, ajutându-l să intuiască răspunsuri la întrebări complexe, să distrugă blocaje, să elibereze. Este importantă expunerea unor puncte sensibile în care ceilalți se pot regăsi, fiecare în felul său și pot fuziona cu experiența artistului, conectându-se emoțional. Înțelegerea emoțională o depășește pe cea condusă de intelect, sau cel puțin lucrează în paralel cu ea. Un al doilea video va prezenta un time lapse cu imagini din atelier și lucrări realizate acolo în ultimii 10 ani – un fel de rememorare a unei existențe înaintea trecerii.

Instalația Ancăi Coller, Cenușa Memoriei, a fost vernisată pe 15 octombrie și va putea fi vizitată până pe 31 octombrie. Este imersivă, de mari dimensiuni, un loc în care spectatorul poate să pătrundă. Proiectul s-a născut dintr-un incident traumatic, din cel mai teribil coșmar al unui artist: toată munca Ancăi din ultimii zece ani a ars și s-a transformat în resturi carbonizate și cenușă, elementele constitutive ale acestei expoziții.

ARTICOLE SIMILARE

Filme și seriale de vizionat în martie pe Netflix

Andreea Damian

Scandalul momentului în showbiz! Theo Rose, surprinsă când îşi înşală iubitul şi se sărută cu bărbatul unei femei celebre din showbiz

Andreea Damian

Eco-anxietatea – sau de ce nu mai dormim noaptea pentru ca se taie padurea amazoniana

realitatea

Fotografie cu Sorin Onisor – Toscana

realitatea

Ora 21.00 – Revelion inedit la Realitatea PLUS: Petrecere spectacol cu muzică și dansuri tradiționale

Tabu Tabu

Viciile vor costa mai mult, de la 1 august. Țigările și alcoolul se vor scumpi drastic

Andreea Damian

Scrie un comentariu